Kiszámoltad már, hány órát töltesz el egy nap csak üléssel? S tudod, hogy a folyamatos ülés, a mozgásszegény életmód hányfajta betegséget válthat ki? Itt az ideje, hogy felálljunk és elinduljunk!

Ülni remek dolog. Ülni jó dolog, ha elfárad az ember és csak lehuppan valahova. Jó még ülni, ücsörögni olvasáskor, meg családi körben esténként, de ülünk, ha tévét nézünk, és a moziban is persze, no meg a színházban, ülünk az asztal mellett, a kocsiban vagy a tömegközlekedési eszközökön. És ekkor még nem beszéltünk arról a napi 8 órányi “hivatalos” ülésről, amelyet mondjuk egy agyon légkondicionált, szuper szigetelt helyiségben töltünk el a számítógép előtt – természetesen ülve. Ha megpróbálnánk összeszámolni, hogy egy napot vajon hány órányi üléssel töltünk el, valószínűleg megdöbbennénk.

Talán nem mondunk nagy újságot azzal, hogy a mozgásszegény életmód előbb-utóbb megbosszulja magát. Napjainkban a sok ülést az újfajta “dohányzásként” jellemzik, ugyanis legalább annyifajta betegséget képes kiváltani, mint például a dohányzás. Kutatások szerint napi 10 órányi ülés 29 százalékkal növeli meg a korai halálozás esélyét, 40 százalékra növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rák kialakulásának kockázatát és 50 százalékra az elhízás veszélyét. Ahhoz azonban, hogy néhány évtized alatt ne irodai rokkantként járjunk egyik gyógytornásztól a másikig, a reuma rendelőből ki és be, fel kell állnunk. Most.

Íme 10 tipp arra, hogyan tudunk irodai körülmények között mozogni.

Állva prezentálj, és tárgyalás alatt is állj fel, ha lehet!

Sétálj telefonálás közben!

A lépcsőt használd a lift helyett!

Ne ülj le a buszmegállóban, hazafelé inkább gyalogolj!

Néha nyújtózkodj és mozgasd át magad az íróasztalnál!

Tarts rövid szünetet óránként és sétálj kicsit!

Használj ülő- és álló munkaállomást és váltogasd a pozícióidat!

Sétálj ebédszünetben a szabad levegőn!

Inkább állj fel az íróasztalhoz és sétálj át a kollégáidhoz, minthogy e-mailezz vagy chatelj!

Ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre!

Forrás: hirado.hu

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek