Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Rostokban gazdag étrenddel, megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztással az aranyér kialakulása megelőzhető, a betegség enyhébb formái pedig hatásosan kezelhetőek.

A székrekedés kezelésében nagyon hasznos a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás és a napi legalább 1,5-2 liter folyadékbevitel. A zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonák aktívabbá teszik a bélműködést, így a széklet kisebb erőfeszítéssel üríthető. Ezzel elejét vehetjük az aranyeres panaszoknak, ugyanakkor a már meglévő tünetek sem romlanak tovább. Az Amerikai Dietetikus Társaság szerint egy átlagember naponta kb. 11 g rostot fogyaszt, miközben egy felnőtt számára az ajánlott napi bevitel kb. 30 gramm lenne.

Székrekedés esetén hasznosak a különböző magvak és gabonafélék

Élelmi rostokban gazdag a búza, a zabkorpa, az útifűmaghéj, a müzli. A zab például vízben oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz. Kefirbe, joghurtba, tejbe is beletehető, rendszeres fogyasztása segíti az emésztést. Ám a lenmag is nagyon hasznos székrekedés ellen. Két evőkanál lenmagban 2 gramm rost található: előnye, hogy bármilyen ételbe, italba belekeverhető. Gazdag A-, B-, C-, D- és E-vitaminokban, béta karotinban, de ásványi anyagtartalma sem elhanyagolható. Nagyon fontos, hogy a rostok mellé megfelelő mennyiségű folyadékot is fogyasszunk, hisz ellenkező esetben szintén székrekedést okozhat.

Zöldségek és gyümölcsök a jó emésztésért

A nyers zöldségeket és gyümölcsöket ivólé formájában is fogyaszthatjuk. A magas rosttartalmú gyümölcsök közé tartozik az áfonya, az ananász, a citrom, az eper, a grépfrút, a málna, a mandarin, a mangó, a papaya, a sárgadinnye, a barack, a szeder, a cseresznye, a szőlő, a kivi, a narancs. A szilva például jól ismert székrekedés elleni szer, aszalt vagy friss formában is jótékony hatással van a belekre. Rengeteg rostot tartalmaz, ezáltal hatékonyabbá teszi a víz megkötését, az elfogyasztott ételek felszívódását, az emésztést.

Zöldségek közül magas rosttartalma miatt kiemelhető: a brokkoli, a zeller, a céklafélék, a cikória, a fehérrépa, az erős paprika, a káposzta, a fejes saláta, a fokhagyma, a karfiol, a paradicsom, a póréhagyma, a retek, a sárgarépa, a spárga, az uborka, a zöldbab, a kelbimbó, a petrezselyemlevél. A spenót kifejezetten jó székrekedés elleni zöldség. Magnéziumban is gazdag, amely az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezet számára. Ugyanakkor a székrekedés ellen ható, ajánlott élelmiszerek közé tartoznak még a tejtermékek, a méz, a savanyú káposzta és a mogyoró is. A szénhidrátok közül érdemes teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket választani.

Mit kerüljünk székrekedés esetén?

Lehetőleg mellőzzük a fogó hatású élelmiszereket, például a banánt, az almát, a csokoládét, valamint a túlzott fehér kenyér-, tészta-, hús- és rizsfogyasztást, illetve a bélfalat ingerlő zsíros, fűszeres, hagymás ételeket. A túlzott sóbevitel fokozza a visszerek duzzanatát, ezért érdemes kerülni, de a kávé, az alkohol és az üdítőitalok is csak mértékkel fogyaszthatóak.

Forrás: hazipatika.com

Életigenlők.hu

Similar Posts