Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. < 1 perc

Napi 150 gramm áfonya elfogyasztása segít csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát egy új tanulmány szerint.

Az áfonya kedvező hatásáról számoltak be új tanulmányukban a Kelet-angliai Egyetem (UEA) kutatói. Az Aedin Cassidy professzor vezette kutatócsoport 138 túlsúlyos vagy elhízott embert vizsgált fél éven keresztül. Az alanyok 50 és 75 év közöttiek voltak, mindannyian metabolikus szindrómában(anyagcserezavarban) szenvedtek. A vizsgálat során a kutatás résztvevői naponta fogyasztottak áfonyát.

Az áfonya titka: az antocianin

Az áfonya kedvező hatása valószínűleg egy természetes összetevőjének, az antocianinnak köszönhető. Ez a molekula felelős a gyümölcs élénk kék vagy vörös színéért – magyarázta a professzor. A tudósok megállapították ugyanis, hogy napi 150 gramm áfonya elfogyasztása 12-15 százalékkal csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

„Az egyszerű üzenet tehát a következő: napi egyetlen csészényi áfonya elfogyasztása javítja a szív- és érrendszer egészségét” – fogalmazott a tanulmány társszerzője, Peter Curtis. A szakértő szerint viszont napi 75 gramm áfonya elfogyasztása nem elegendő, ennek a mennyiségnek ugyanis még nem volt kimutatható jótékony hatása a vizsgálatok során.

Forrás: hazipatika.com

Életigenlők.hu

Similar Posts