Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 4 perc

Napjainkban a legtöbb ember olyan finomságot rágcsál, amely finomított szénhidrátból van. Ez azonban bizonyítottan rossz hatással van nemcsak vonalainkra, egészségünkre is. Léteznek egészséges nassolnivalók, érdemes kipróbálni őket. Egy biztos: ezekre is rá lehet szokni!

Aki nassolni akar manapság, a leggyakrabban valamilyen finomított szénhidrátot választ. Sajnos, sokszor az egészségesebbnek tűnő választások – gabonaszelet, keksz vagy smoothie – is túl sokat tartalmaznak ezekből.

Érdemes egy kicsit más irányban nézelődni, hiszen sok egyéb ízletes választás is van. Az egészséges nassolnivalók ugyanolyan finomak lehetnek, s a kilóinkat sem szaporítják. Próbáljuk ki az alábbiakat.

Alma és sajt: az édes és sós ízek ideális kombinációja! Párosítsuk az almaszeleteket egy kis mozzarella sajttal, amely kb. 10 gramm szénhidrát. Fehérje, zsír és rost remek keveréke ez az egészséges nassolnivaló, amely telítő és finom.

Avokádó ropogóssal: az avokádó nemcsak guacamole-ként kellemes – az avokádókrémet érdemes társítani ropogós rizsből készült extrudált kenyérrel: 17 gramm szénhidrátot, rostokat és egészségre hasznos zsírt fogyasztunk vele.

Joghurt és uborka: használjunk egy csészényi alacsony zsírtartalmú, sima görög joghurtot krémes mártásként 1 csészényi, vékonyra vágott uborkaszelethez. Tartalma 10 gramm szénhidrát és az éhséget kielégítő fehérje. Ez az egészséges nassolnivaló olyan, mintha tzazikit ennénk.

Cottage cheese bogyós gyümölccsel: a sajttorta nem éppen jó választás, ám ízvilágát utánozhatjuk egy kicsit egészségesebb változattal. Egy csésze alacsony zsírtartalmú cottage cheese és fél csésze friss vagy fagyasztott áfonya keverésével, melyhez egy kevés kalóriamentes édesítőt adunk. A desszert-szerű finomság 17 gramm szénhidrátot foglal magába.

Zeller mogyoróvajjal: csábító egészséges nassolnivaló, amit mindenképp ki kell próbálni! Délután a házi feladat mellé is kitűnő választás. Egy-egy zellerszárat vágjunk félbe és töltsük meg 2 evőkanál természetes mogyoróvajjal – csupán 10 gramm szénhidrát.

Főtt tojás egy kicsit másképp: a főtt tojás mindig jó döntés. Vágjuk félbe és öntözzük meg egy kis csípős szósszal (pl. sriracha), mivel ez főleg fehérje. A tojás ilyen fűszerezéssel kevesebb, mint 1 gramm szénhidrátos, ízletes falat.

Dió: a kevert dió bármikor fogyasztható egészséges nassolnivaló, igazi klasszikus. Az íróasztal mellett ugyanolyan jó, mint egy bulira. Ropogós, sós, s ha többfélét kombinálunk össze, tökéletes energianövelő, mely órákra telít – 170 gramm dió csupán 6 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Kelkáposzta chips: még aki nem szereti a káposztát, az is elcsábulhat erre a finom ropogtatnivalóra. Egyes, boltban kapható típusokban is kevesebb, mint 10 gramm szénhidrátot találunk – de magunk is elkészíthetjük otthon ezt az egészséges nassolnivalót. Vegyük le a káposzta leveleit, öblítsük le őket és szárítsuk meg. Öntözzük meg őket 1 evőkanálnyi olívaolajjal és negyed teáskanál sóval is szórjuk meg. Majd süssük ki sütőben, a legmagasabb hőfokon, 20-25 percig – amíg ropogóssá nem válnak.

Edamame: párolt szójababnak is nevezik. Az íze remek, ráadásul tele van rosttal és fehérjével. Fél csészényi héjas edamame csak 6,9 gramm szénhidrátot tartalmaz. Könnyű elkészíteni, tartsunk belőle egy adagot a hűtőben, zacskóban.

Hummus paprikával: akár zöld, akár piros paprika, hummusszal társítva mindig nyerő egészséges nassolnivaló! Töltsünk egy kis hummust tálba és mártogassuk bele a félbevágott paprikákat. Ezzel az ízletes étellel csupán 16,4 gramm szénhidrátot viszünk szervezetünkbe.

Tonhallal töltött paradicsom: igazi egészségbomba és elfér a markunkban. Egy tipikus tonhalas szendvicsnél jóval több ez a finomság. Válasszunk egy érett paradicsomot, vájjuk ki a tetejét és töltsünk bele kb. 85 gramm tonhalat a konzervből. Ezzel a különleges csemegével 3,5 gramm szénhidráthoz jutunk.

Forrás: napidoktor.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts