Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Lássuk, mi mindenről árulkodik a bőr az egészséget illetően!

”Pillangó kiütés”: ez a bőrpír jellegzetesen, pillangó alakban jelentkezik az orcákon. Gyakran első jele a lupus nevű betegségnek. Ám ne ugorjunk rögtön következtetésekbe. Rosacea és kontakt dermatitis szintén lehet. Csak a bőrgyógyász tesztje tudja pontosan megállapítani.

Bársonyos megjelenésű plakkok: főként a nyakon és a kar belső oldalán jelentkeznek. Diabéteszre gondolhatunk. Az ún. akanthosis nigricans lehet jóindulatú, és elhízás is okozhatja. Leggyakrabban azonban a cukorbetegséget jelzi. Ritka esetekben más helyeken is kialakul, így az ajkakon, a kezeken – s sajnos legkevésbé sem egészségre utalnak: rákot jelez a szervezet belsejében.

Lábon kialakuló plakkok: szélük piros, közepük felé aranysárgává válnak. Az orvosok necrobiosis lipoidica diabeticorum néven ismerik ezt a bőr állapotot, amely szintén lehet a diabétesz jele – de ez ritka. Először tompa, vöröses színt vesz fel, később azonban fényesebbé, világosabbá válik, külön határvonallal. Olykor az érintett bőr terület fájdalmassá, viszketővé válik és megrepedhet.

Viszkető, vöröses dudorok a csuklón: a bőr ezen állapota a lichen planus nevű kiütés, mely vöröses-lilás, lapos tetejű dudorokat jelent, melyek nagyon tudnak viszketni. Leggyakrabban a csuklókon és a bokákon jelentkeznek, de a szájon, a hát alsó részén, a lábakon és a nemi szerveken is előfordulhatnak. Oka egyelőre nem ismert, ám ha ilyen bőr probléma gyötör minket, egészségünk óvása érdekében végeztessünk máj-tesztet. A bőr állapotának köze lehet ugyanis a Hepatitis-C-hez.

Narancshéj-szerű, világos foltok a háton: általában a hát alsó részén láthatók, s állaguk olyan, mint a narancs héja. Más módon is jelentkezhetnek, például piros vagy barna, pattanásszerű dudorokként, amelyek az orcákon és az orron is felbukkannak. A pigmenthiányos foltok, melyek legtöbbször a törzsön alakulnak ki, oválisak. Ritka genetikai betegséget jelezhetnek, mely jóindulatú tumorokat okoz az agyban és más, létfontosságú szervekben: ez a tuberous sclerosis.

Vastag bőr a tenyereken: a tenyér bőre megvastagszik és fehéressé válik, a kéz vonalában határozott vonalakkal, s úgy néz ki, mintha megfőtt volna. Az esetek 90 százaléka rákhoz köthető. Ha csak a tenyerekre vonatkozik, tüdőrákra gyanakodhatunk. Ha ehhez a már leírt acanthosis nigricans is csatlakozik, gyomorrák lehet a háttérben.

”Famintázatú” kezek és talpak: erről az egészség problémáról először 1997-ben írtak. A nefrogén szisztémás fibrózis barna elszíneződéssel kezdődik, a karok alsó részén és a lábakon. Hamar jelentkezik viszont a kezeken és a talpakon is – a bőr fakéregszerűvé válik. Gyakran a szemben egy kis sárga pont jelenik meg. Az MRI vizsgálatok legtöbbször veseproblémát mutatnak ki ezeknél a pácienseknél.

Hólyagos bőrkiütés a fenéken és piros nyelv: a necrolytikus migráns erythema igen ritka. Vörös, pikkelyes bőrkiütést okoz, olyankor kis eróziókkal a bőrön, s gyakrabban látható időseknél. Általában a fenéken jelentkezik vagy a tenyereken, de másutt is előfordulhat a testen. Gyakori ezzel együtt a pirosas, fájdalmas nyelv. Az állapot többnyire a hasnyálmirigyrák jele.

Fontos ugyanakkor tudni, hogy nem mindegyik bőr állapot ennyire veszélyes. Létezik a granuloma annulare nevű bőrprobléma is, példának okáért, amely a lábfejen és a kezeken alakul ki, vöröses, hússzínű dudorok formájában. Általában 2 éven belül el is múlik, s nem jelent semmit. Ha komolyabban szétterjedt, hosszabb ideig tarthat.

Forrás: napidoktor.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts