Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Egy új amerikai tanulmány hívta fel a figyelmet arra, hogy az orvosi javallat nélkül, megelőzésképpen szedett aszpirin bizonyos kockázatokat is rejt magában.

Szabad-e „szívvédő” aszpirint szedni orvosi javaslat nélkül?

Kockázatos lehet

Egy friss tanulmány szerint 6,6 millió amerikai szed aszpirint mindennap – anélkül, hogy erről orvossal konzultált volna. Ennek pedig különösen az idősebb személyeknél és a peptikus fekélybetegségben szenvedőknél vannak bizonyos kockázatai. Ez utóbbi a gyomornyálkahártya károsító- és védőfaktorai közötti egyensúly megbomlásának következményeként fellépő betegség. Tünetei a gyomorégés, az éjszakai gyomorfájdalom, az éhgyomorra vagy étkezés után egy órával jelentkező fájdalom, a puffadás és a fogyás. Éppen ezért a tanulmány fő megállapítása, hogy azoknak a személyeknek, akiknek nem volt korábban szív- és érrendszeri betegségük, és a szívinfarktus megelőzése miatt szednek aszpirint, érdemes lenne erről egy szakorvossal konzultálniuk.

Az új ajánlás

Az aszpirin alapvetően csökkenti a vérlemezkék tapadási képességét, így megakadályozza a plakkok kialakulását. Ezzel párhuzamosan viszont növeli a vérzés kockázatát. Ezen tulajdonságát figyelembe véve, az ajánlások egészen mostanáig arról szóltak, hogy a kis dózisban, naponta szedett aszpirin nagyobb előnnyel bír a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, mint a benne rejlő rizikó. Ugyanakkor már 2018-ban három tanulmány is figyelmeztetett arra, hogy a belső vérzés veszélyének kitett személyeknél a kockázat sokkal nagyobb.

Ezek az eredmények vezettek oda, hogy két elismert szervezet megváltoztatta az aszpirin szedésére vonatkozó ajánlását. Ezek szerint a 70 éves vagy annál idősebb személyeknek nem ajánlott naponta alacsony dózisú aszpirint (75-100 milligramm) szedniük elsődleges prevencióként. Ugyanez igaz – életkori megkötés nélkül – a vérzés kockázatával élő, például peptikus fekélybetegséggel rendelkező személyeknél is. Ez az ajánlás nem vonatkozik azokra, akik már átéltek szívinfarktust, stroke-ot, esetleg sztent beültetésen vagy bypass műtéten estek át. Mindazonáltal összefoglalóan úgy fogalmaznak a szakmai szervetek, hogy aszpirint csak orvosi javaslat alapján lenne szabad szedni.

Fontos a kardiológussal konzultálni

Üdvözlendő, ha valaki az egészsége védelmében szeretne tenni valamit. Ugyanakkor mind a táplálékkiegészítők, mind a gyógyszerek szedéséről fontos egyeztetni a kezelőorvossal, aki a korábbi betegségeket, jelenlegi állapotot, célokat és kockázatokat mérlegelve el tudja dönteni, mivel érdemes, és mivel nem szabad próbálkozni. A legfontosabb tehát az, hogy aki védeni szeretné a szív- és érrendszere állapotát, feltétlenül egyeztessen ennek lehetőségeiről a kardiológussal. Emellett azonban a kardiológiai kezelés kiegészítéseként sem lehet eléggé hangsúlyozni a mozgás, az egészséges étkezés, valamint az életmódorvoslás jelentőségét.

Forrás: hazipatika.com

Életigenlők.hu

Similar Posts