Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Két hét után megállsz a fogyásban, bármennyire is kevés kalóriát viszel be? Ennek tudományos oka van: a szervezet hosszútávon lelassítja az anyagcseréjét, így ilyenkor hiába eszünk nagyon keveset, a kilók maradnak.

Ki az elhízott?

A dietetikus szerint a legegyszerűbben a testzsír százalékának mérésével lehet megállapítani, hogy valaki elhízott-e, vagy hogy mennyi kilót kell leadnia. Az egészséges arány nőknél 32 százalék, a férfiaknál 25 százalék alatt van, ha ezt meghaladja, akkor már sajnos elhízásról beszélünk. Ez általában két dolog miatt történik: az egyik a rendszertelen étkezés, másik pedig az esti dőzsölés.

Ha nem figyelünk oda és, egyik nap sokat eszünk, a másik nap pedig alig valamit, akkor a szervezet nem tudja, mikor, mennyi energiára számíthat, így elkezd tartalékolni. Ilyenkor bármilyen kevés tápanyagot viszont be, azonnal raktározni kezd a szervezetünk. A másik főbb hiba, hogy csak főként este eszünk, vagy legalább is a napi kalória bevitel közel 50%-át 19.00-21.00 óra között fogyasztjuk el.

Egyél rendesen, hogy lefogyj!

Ha szeretnénk tudni, hogy az egészséges fogyáshoz hány kalóriát kell bevinnünk naponta, akkor érdemes dietetikushoz fordulnunk, aki a testzsír százalékunkból, magasságunkból és kilóinkból (ezen belül az izomtömegünkből) Impedancia mérő segítségével könnyen kiszámolja, hogy mennyit kell ennünk az optimális anyagcseréhez. Ez persze mindenkinél más: egy 41 éves 200 cm magas és 190 kilós férfinek, akinek az izomtömege 61 kg, a fogyáshoz egy 2500 kcal étrend a hatékony, ezzel szemben egy 95 kilós, 165 cm magas 50 éves nő alapanyagcseréje 1421 kcal, ezért számára 1500 kcal étrend javasolt.

A fogyás aranyszabályai

Bár naponta bukkannak fel új diéták, a fogyás és az egészséges étrend alapszabályai nem változnak:

1. Az egészséges heti fogyás 0,5-1 kilogramm.
2. Együnk naponta ötször, egyenletesen elosztva a napi kalóriamennyiséget!
3. Az energiabevitel álljon 50% szénhidrátból, 30% fehérjéből és 20% zsírból!
4. Soha ne koplaljunk!
5. Figyeljünk az állandóságra: fontos, hogy a szervezet megtanulja, hogy megfelelő mennyiségű kalóriát kap, rendszeres időközönként. Így a fogyáshoz, majd annak megtartásához is hozzá tud szokni a szervezetünk.
6. Kérjük dietetikus segítségét, aki személyre szabott segítséget tud adni az optimális étrend és kalóriamennyiség kialakításában!

Forrás: napidoktor.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts