Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Az emésztőenzimek – mint ahogy a nevében is szerepel – az emésztőrendszerben találhatók, segítségükkel vagyunk képesek a táplálékot megemészteni. Ezek az emésztőenzimek három csoportba sorolhatók. Enzimek, amelyek a fehérjék emésztésében játszanak szerepet, vannak a szénhidrátok emésztését segítő amilázok, illetve a zsírok emésztésében részt vevő lipázok.

Emésztési problémákat – például haspuffadást, hasmenést és székrekedést – az emésztőenzimek hiánya vagy számuk csökkenése is okozhat. Az emésztőenzimnek jelentős hányadát a hasnyálmirigy termeli. Emésztőenzimek hiányában a szerveztünk nem képes megfelelően működni. Az emésztőenzimek hiánya okozhat hormongondokat, de a vitaminok és ásványi anyagok sem tudnak megfelelően hasznosulni. Ha nincs, vagy nem elegendő mennyiségű ezeknek az enzimeknek a száma, akkor méreganyagok, illetve salakanyagok halmozódnak fel a szervezetben, és ez okozhat emésztőrendszeri panaszokat, de más betegségek forrása is lehet.

Az emésztőrendszerek hiánya legyengítheti az immunrendszert, ami különféle fertőzéseket generálhat. De ez lehet az oka a hajhullásnak, a bőrproblémáknak vagy éppen a depressziónak is. Emésztőenzimek hiányában kedvetlenség és fáradtság is kialakulhat, de a gyenge, töredezett körmök is írhatók ennek a számlájára.

Milyen emésztőenzimek léteznek? A proteáz, amely a fehérjék lebontásában segít. A celluláz, amely az élelmi rostok megemésztésében játszik szerepet. Az amiláz a keményítőkkel lép reakcióba, míg az lipáz a zsírok lebontását végzi.

Ha nincsenek gondjaink, akkor a szervezetünk termeli ezeket az emésztőenzimeket. Ha hiányt szenvedünk, akkor néhány zöldség és gyümölcs a segítségünkre lehet. De ezeket csak nyersen szabad fogyasztani. Ilyen táplálék a papaya és az ananász, amelyek papain és bromelin nevű enzimeket tartalmaznak és a fehérjék emésztését segítik elő.

Egyes ásványi anyagok is hasznosak lehetnek. Például a proteáz szintéziséhez cinkre van az emberi szervezetnek szüksége. Éppen ezért nagyon fontos az egészséges táplálkozásra odafigyelni, mert az egészséges táplálékokkal is elősegíthetjük az emésztésünket. Mivel fokozhatjuk még az emésztőenzimek számát és mennyiségét? Például gyógygombák, algák, búzafű és árpafű rendszeres fogyasztásával. Idősebb korban gyakrabban fordulnak elő emésztési gondok, éppen ezért nem elég hangsúlyozni az életmódváltást, hiszen a szervezetünk sok esetben teljesen másként működik hatvanévesen, mint például húszévesen.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts