Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Nagyon gyakran lehet olvasni és hallani ezt a mondatot, hogy „minden a fejben dől el”. Olyannyira elterjedt, hogy már sokan reflexből hivatkoznak rá. Egy alkalommal megkérdeztem egy hölgytől, – aki egy holisztikus orvosi konzultációra érkezve a köszönést követően ezzel a mondattal nyitott – hogyha ezt gondolja, mondja el, mit is jelent ez valójában. Erre hebegve azt mondta, hogy „Hát, azt most pontosan nem tudnám kifejteni, de ezt már annyi helyen olvastam…”. Azt válaszoltam rá, hogy minden tudás annyit ér, amennyit abból az életünkben, a mindennapjainkban meg tudunk valósítani. Különben – igazságtartalmától függetlenül – csupán „egy olyan könyv a polcunkon, amelyet soha nem olvastunk el”…

Nagy igazságok, mégis üres frázisok

Sok hasonló gondolatot ismerünk, melyek megkerülhetetlenül fontos tanítást hordoznak, ám megfelelő ismeret, megértés és megvalósítás nélkül ezekkel semmit nem tudunk kezdeni, üres frázisok maradnak csupán. A teljesség igénye nélkül ilyenek a következők: „Kerüld a stresszt!”, vagy „Lépj ki a mókuskerékből!”, vagy „Engedd el a problémáidat!” – és a sort folytathatnánk hosszasan. Ugye, mind ismerős? Mindenki hallotta már ezeket a rendelőben, a barátoktól, segítő szándékú ismerősöktől, netán tanfolyamokon… Mindegyik alapvető igazság, mindegyiket jó volna megvalósítani, de az ilyen odavetett mondatokat soha nem követi folytatás arra vonatkozóan, hogy ezeket hogyan kell, hogyan lehet megtenni… Így elmarad a lényeg, maga a cselekvés, aminek köszönhetően elmarad a változás is – azaz minden marad a régiben. Ha pedig semmi sem változik az életünkben, akkor a következmények, a következményes tünetek is ugyanúgy megmaradnak vagy visszatérnek, még a sokoldalú kezelések ellenére is. Mert – mint mindennek – ennek is törvényszerűségei vannak.

„A gondolat teremtő erővel bír. Akkor is, ha te irányítod, és akkor is, ha uralkodik rajtad.”

A természetnek, így az emberi lény működésének és az elme működésének is egyaránt megvannak a törvényszerűségei. A gondolat-, érzelemvilágunk irányító hatása a fizikai test felett is egy ilyen törvény. Függetlenül attól, mit tudunk vagy hiszünk felőle. Ismert tény továbbá az is, hogy az életünk csekély hányada tudatos valójában, mert viselkedésünk szokványos reakciók sorozata, melynek alapjai a viselkedésmintáinkban és a szokásrendszereinkben gyökereznek. S ezek automatikusan határozzák meg a megnyilvánulásainkat. Mire tudatosul bennünk, hogy mi történt – már rég benne vagyunk, vagy már túl is vagyunk rajta. Életünk valamennyi „színpadán”, valamennyi szerepünkben az uralkodó gondolataink, mintáink, viszonyulásaink határozzák meg a cselekedeteinket. Automatikusan – mindig ugyanúgy. Amikor azt gondoljuk racionális, megfontolt döntést hoztunk – akkor is.

Olyannyira elsöprően erős ez a hatás, hogy a bennünket uraló szokásainktól, „beégett” mintáinktól – amelyeket öntudatlanul másolva veszünk magunkra felcseperedésünk során -, nem is tudunk egykönnyen megszabadulni. Életünk során végig ezek fogságában sodródunk, hacsak célzott gyakorlatokkal nem kezdünk el dolgozni magunkon, tudatosságunk növelése érdekében. Mert igenis, ezen lehet változtatni. Sőt, a gyógyuláshoz ez alapvető és megkerülhetetlen.

És való igaz – fejben kell meggyógyulni

Ha ugyanazok a gondolataink maradnak uralkodók, ha ugyanazokat a szokásainkat ismételjük változatlanul, akkor ezzel mindig ugyanazoknak a következményeknek ágyazunk meg. Egészségünkre, egyensúlyunkra, megbetegedésünkre döntő befolyással bír az életvitelünk, amely gondolati – érzelmi világunk irányítása alatt áll. Ha szervezetünk mindezek hatására olyan szélsőséges állapotba sodródik, hogy krónikus betegség, netán daganatos betegség alakul ki, tudnunk kell, hogy a hosszantartó zavaró hatások ellensúlyozására már nincs tovább ereje a szervezetnek. Az, ahogy eddig gondolkodtunk, éreztünk, éltünk – ide vezetett. Szándékunktól függetlenül.

Ha más irányba szeretnénk terelni a következményeket, az életmódunkat kell megváltoztatni, aminek a feltétele, hogy az uralkodó szokásainkat, reakcióinkat újra kell hangolni, amihez a kulcs a gondolati sémáink, érzelmi viszonyulásaink megváltoztatása. Mindez természetesen lehetséges, de célzott és kitartó belső munkálkodást kíván. Ahhoz, hogy ezt sikeresen megtehessük, tudnunk kell mit, miért és hogyan kell megváltoztatnunk. Mindhárom kérdésre konkrét válaszokra van szükség, különben a várt eredmény elmarad.

A változáshoz, gyógyuláshoz másik minőségbe kell átlépni

Másként ez azt jelenti, hogy a jelen helyzetemhez képest – amely tartósan kibillent az egyensúlyból és elkezdte felőrölni a szervezetemet – egy másik minőségbe kell átlépnem, a régi mintákat és a régi szokásokat újakra kell cserélni. Minőségi váltásra van szükség, amit csak én tudok létrehozni. Senki más nem teheti meg helyettem és semmivel sem váltható ki.  Vagy én megteszem, vagy marad minden a régiben – a kezelések ellenére… A jó hír, hogy megtehetem. Nem kényszerülök kiszolgáltatottan sodródni, hanem én is tehetek magamért. S, hogy ezt megteszem-e? Nos, ez a fejben dől el. Úgyhogy – nincs mire várni!

Dr. Darnói Tibor
holisztikus orvos
Tréning – hop.gyogyuljvelem.com
Konzultáció – darnoitibor.hu

eletigenlok.hu

Similar Posts