Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A Halloween kifejezés a skót All Hallow’s Evening (minden szentek estéje, a Mindenszentek napját megelőző este) kifejezésből származik, hagyományosan október 31-én éjjel ünneplik, elsősorban az angolszász területeken. Napjainkban már az egész világon elterjedtté vált.

A Halloween kelta eredetű

Samhain ünnepét a kelta újév előestéjén tartották, ekkor ünnepelték a hideg évszak beköszöntét, illetve hagyományuk szerint ez volt a holt lelkek vándorlásának ideje is, amikor különböző szertartásokkal és imákkal könnyítették meg az elhunytak útját a túlvilágra. A kelta területek római megszállásának idején a samhain több római ünneppel is összemosódott (többek közt a halottak emléknapjával és a gyümölcsök ünnepével).

A hívek szerint október utolsó napjának estéjén a legvékonyabb a holtakat és élőket elválasztó választóvonal, ezen a napon a holtak lelkei útra kelnek, és megpróbálnak visszatérni az élők közé. A hagyományos tűzgyújtás és jelmezek azt szolgálják, hogy az emberek megtévesszék a bolyongó szellemeket, így védve meg magukat és otthonukat. A kereszténység elterjedésével a pogány ünnepek gyakran nem eltűntek, hanem összefonódtak az őskeresztény ünnepekkel, így a Halloween is összekapcsolódott keresztény mindenszentek és halottak napja ünnepkörrel.

A hagyományos töklámpás készítése (Jack O’Lantern) egy ír mondával kapcsolódik össze

A történet szerint egy Jack nevű részeges kovács csapdába csalta az ördögöt, így elérve, hogy ne kerüljön halála után a pokolba. Ám mikor eljött halála napja, bűnös élete miatt a mennybe sem léphetett be, így a menny és a pokol közt ragadt. Végül az ördög megsajnálta, és a pokol tüzéből adott parazsat neki, hogy egy tarlórépából kialakított lámpásba tegye azt, így keressen lelkének megnyugvást. Az amerikai hagyományban a tarlórépából sütőtök lett, és azóta úgy tartják, töklámpás fényénél bolyong Jack lelke az idők végezetéig.

A rémisztő jelmezbe öltözés és az utcákon vonulás a keltákig vezethető vissza

Ők hatalmas felvonulásokat szerveztek, amikor is szellemekként és különböző rémekként vonultak az utcákon, hogy így zavarják össze és űzzék el otthonuktól a gonoszt. Mára ez a jelmezes vonulás a gyerekek szokásává vált, akik házról házra járnak, és mindenhova becsöngetve ajánlják fel a választási lehetőséget az ott lakóknak: édességet adnak nekik vagy megviccelik őket (trick or treat).

Halloween táján szokás családi és baráti összejöveteleket is rendezni. Ilyenkor a rémisztő dekoráció mellett egy hagyományos játékot, almahalászatot szoktak játszani: ennek során egy vödör vízből vagy egy felfüggesztett madzagról kell a játékosoknak kezük használata nélkül almákat megenniük.

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts