Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Egyre több helyen bukkan fel egy titokzatos, narancssárga-aranyszínű bogyó a piacokon és boltok polcain. Mit lehet tudni róla? Milyen az íze? Hogyan lehet felhasználni? Miért jó az egészségünknek, ha fogyasztunk ebből a gyümölcsből?

A zsidócseresznye (más nevén hólyagcseresznye vagy arany földicseresznye) egy olyan fényes, narancssárga színű bogyó, mely a mexikói földicseresznyével (tomatillóval) álla legközelebbi rokonságban. Akárcsak a mexikói földicseresznye termését, a zsidócseresznye ízletes bogyóit is egy pergamenszerű héj fedi, melyet fogyasztás előtt el kell távolítani. A Dél-Amerikából származó, egzotikus gyümölcs távolabbi rokona még a paradicsomnak is, mivel rendszertanilag mindkettő a burgonyafélék családjába tartozik.

A földicseresznye trópusi környezetben évelő, Magyarországon azonban egynyári növénynek számít a fagyérzékenysége miatt. Ha otthon is szeretnél nevelni ilyen növényt, már van lehetőséged rá, ugyanis egyre több boltban lehet kapni magokat – de ügyelj arra, hogy meleg-, víz- és tápanyagigényes növény, melyet kizárólag nagyon meleg, napos területre érdemes ültetni!

A gyümölcs kinézetre feltűnő szépségű: bogyója narancssárga és kicsit kisebb, mint a koktélparadicsom. A zsidócseresznyének trópusi, édes-savanykás íze van, mely leginkább a mangó és az ananász gyümölcsére hasonlít. Manapság egyre több felhasználási lehetősége van: koktélokba, salátákba, mártásokba és dzsemekbe is felhasználják, esetleg desszertként, fagylaltban, vagy csak simán magában fogyasztják.

Egészségügyi előnyei

Az arany bogyós gyümölcsök lenyűgöző mennyiségű vitaminnal, ásványi anyaggal és rosttal büszkélkedhetnek, valamint csupán 74 kalóriát tartalmaz egy csésze (140 gramm) gyümölcs. A bogyók számos olyan növényi vegyületet tartalmaznak, amelyek pozitív hatással lehetnek az egészségre.

Az aranybogyókban magas az antioxidánsoknak nevezett növényi vegyületek, melyek kedvező hatással vannak a rákos sejtekre és lassíthatják az öregedést. A gyümölcs akkor tartalmazza a legtöbb antioxidánst, amikor érett.

A zsidócseresznyében található fenolvegyületek gátolják az emlő- és vastagbélrákos sejtek növekedését.

A friss, és a szárított bogyók is egyaránt növelik a sejtek élettartamát, miközben megakadályozzák az oxidatív károsodást okozó vegyületek képződését.

Kutatások szerint a zsidócseresznye gyulladáscsökkentő hatással is bír.

A bogyó fogyasztása segíthet az immunrendszer szabályozásában.

A zsidócseresznye rengeteg C-vitamint tartalmaz: egy csészényi (140 gramm) gyümölcs fogyasztása 15,4 mg C-vitamint tartalmaz, mely a nők napi bevitelének 21 százalékát, a férfiak bevitelének 17 százalékát fedezi. A C-vitamin rendkívül fontos szerepet játszik az immunrendszer egészségében.

Az arany bogyók K-vitamin tartalma is magas, mely a csontok egészségében játszik kulcsfontosságú szerepet.

A zsidócseresznye magas lutein és béta-karotintartalma nagy szerepet játszhat a szembetegségek megelőzésében, a gyümölcs fogyasztása pedig alacsonyabb kockázattal párosul a makuladegeneráció terén, ami a vakság kialakulásának fő forrása lehet.

Kis mértékben orvosság, nagy mértékben méreg

A zsidócseresznye egészségügyi előnyeit azonban csak akkor lehet élvezni, ha éretten fogyasztjuk, éretlenül ugyanis mérgező lehet. Az éretlen zsidócseresznye egy olyan toxint tartalmaz, amely emésztési zavarokat okozhat, például görcsöket vagy hasmenést, szélsőséges esetben pedig halálos is lehet a fogyasztása.

Az a bogyó számít érettnek, amely teljes egészében sárga színű, nincsenek rajta zöld foltok.

Nem csak az érettség, hanem a mennyiség is számít: a gyümölcs levének nagyon magas dózisa (5000 mg/kg) szívkárosodást okozott az egereken elvégzett kísérleten – ám érdekes módon, csak a hímekre volt negatív hatással. Ezzel kapcsolatban embereken még nem készült hosszú távú vizsgálat.

Hogyan fogyaszd?

A zsidócseresznye frissen vagy szárítva fogyasztható, miután a pergamenpapírhoz hasonlító héját eltávolítottuk. A friss gyümölcsöket piacon és élelmiszerboltban lehet megvásárolni, a szárított változatát pedig főként drogériákban vagy online. A gyümölcsöt magában, salátákban, turmixban, desszertekben, mártásokban, joghurthoz és müzlihez vagy lekvárként fogyaszthatjuk.

Forrás: patikamagazin.hu

eletigenlok.hu

Similar Posts