Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Sokak számára ismert, hogy a D-vitamin a csecsemők csontképződéséhez elengedhetetlen, a vitamin nélkül a kalcium nem tud beépülni a csontokba. Azonban számos jótékony hatása ismeretlen, ilyen például, hogy a megfelelő D-vitamin-pótlással a különböző kemoterápiás kezelések mellékhatása is csökkenthető. Emellett központi szerepe van különböző gének átíródásában és az anyagcserében is.

Mire véget ér a tél, hazánk lakosságának mintegy 90%-a D-vitamin-hiányossá válik. Ez a többi mérsékelt övi országban is megfigyelhető jelenség, amely legtöbbször a késő ősztől kora tavaszig jellemző napfényhiányra vezethető vissza. A szervezetünk D-vitamin szintjéért ugyanis elsődlegesen a bőrünket érő ultraibolya sugárzás a felelős. Azonban nem a napfény az egyetlen lehetőség a D-vitamin felvételére, táplálékkal vagy a táplálék kiegészítéseként is bevihető a szervezetbe.

Az októbertől márciusig tartó időszakban a D-vitamin pótlásához napi 2000 egység D-vitamin-bevitelre van szükség. Ezt a mennyiséget nem feltétlen kell tabletta formájában bevinni a szervezetbe, hiszen a tengeri halak, a halmáj is sok D-vitamint tartalmaz. Egy átlagos magyar étrend azonban mindössze 80 egység D-vitamin-bevitelt jelent naponta.

Közismert, hogy a D-vitamin a csecsemők csontképződéséhez is elengedhetetlen. Nélküle a kalcium nem tud beépülni a csontokba. A D-vitamin-hiány már gyerekkorban növeli a csontok törékenységét, de az időseket érintő combnyaktörések 90%-át is ez okozza. A D-vitaminnak hatása van a csontozat fejlődésére, az ép fogazat kialakulására, emellett az immunrendszer erősödésére is.

Sok kevéssé ismert hatása is van 

Az egészséges izomfunkció a D-vitaminnak is köszönhető, de van számos fontos, kevésbé ismert tulajdonsága is. Központi szerepe van a különböző gének átíródásában, az anyagcserében, a gyulladásos sejtek működésében, a daganatok keletkezésben és különböző idegrendszeri betegségekben szabályozó, védő szereppel bír.

A D-vitamin szteránvázas vegyület, ezáltal hormonális tulajdonságokkal is rendelkezik, immunrendszer erősítő, illetve csontrendszer erősítő hatása is van. Emellett hatékony lehet a csontritkulás megelőzésében, a magas vérnyomás csökkentésében, a cukorbetegségnél és a szív- és daganatos betegségeknél is pozitív hatása van.

A megfelelő D-vitamin-pótlással a különböző kemoterápiás kezelések mellékhatása is csökkenthető, így gyakrabban, hatékonyabban alkalmazhatók a kezelések. A kutatások szerint segíti az idegrendszer egészségének megőrzését, csökkenti az immunbetegségek kialakulásának esélyét is.

Egyértelmű összefüggés van a D-vitamin-ellátottság és az autoimmun betegségek előfordulása, illetve allergiás betegségek kialakulása között. Ezenkívül összefüggés figyelhető még meg a szellemi fejlődés és a megfelelő D-vitamin-bevitel között is.

Felmérések szerint a D-vitamin-hiány a hatvan év feletti korosztálynál nagy számban, 25–54 százalékban kimutatott. Ez a korosztály az, amelyik tartózkodik a napfénytől, a táplálkozásuk sok esetben nem teljes értékű, és ráadásul a tápanyagok hasznosítása sem teljes értékű. Idős korban kiemelten fontos a D-vitamin megfelelő pótlása a csontok védelme és egyéb, korból adódó egészségügyi problémák megelőzése céljából.

Forrás: napidoktor.hu

eletigenlok.hu

Similar Posts