OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Általában úgy gondoljuk, hogy valami pozitív dolognak kell történnie ahhoz, hogy mosolyra húzódjon a szánk, arra nem is számítunk, hogy maga a mosoly lehet az, ami létrehozza az örömteli pillanatokat. Pedig oda-vissza működhet a dolog sőt, a mosolygás még más, szintén jótékony hatásokat és előnyöket is tartogathat számodra.

Elűzi a negatív felfogást

Egyértelmű, hogy az embernek nincs kedve mosolyogni akkor, hogy rossz kedve van, pesszimista, vagy csak úgy általában negatív. Ezzel – többek között – az a gond, hogy a negatív alaphangulat ugyanolyan ragadós, mint a jó kedv. Ez annyira igaz, hogy már tudományos kísérletekkel bizonyították: ha te mosolyogsz, akkor mások is mosolyogni fognak. Nem biztos, hogy azonnal, tehát nem minden esetben garantált, hogy a jótékony mosolyod eredményét rögvest kiélvezheted. De gondolj csak arra, hány olyan videó kering a neten, mikor valaki a semmiből elkezd nevetni, és a végén mindenki vele kacag – holott semmi vicces nem történt. Így működik ez a hétköznapokban is!

Még az erőltetett mosoly is segít

Azért is érdemes gyakran mosolyognod, mert az így keltett pozitív energia rád is erős hatást gyakorol. Ugyancsak kutatásokkal bizonyították, hogy a szervezeted az „erőltetett” mosolyra is reagál, tehát a pozitív változások akkor is elindulnak a testedben, ha semmilyen különösebb okod nincs rá, hogy jó kedved legyen. Csupán azzal, hogy mosolyogsz, akár a tükör előtt, akár csak úgy, a világba, boldogsághormonok szabadulnak fel a szervezetedben. Ez már önmagában is elegendő ahhoz, hogy sűrűn űzd ezt a kellemes tevékenységet, de az alábbiakban még több okot mutatunk arra, hogy sokszor mosolyogj.

A látszat csal(hat), de a javadra

Felmérésekkel alátámasztották, hogy azok az emberek, akik gyakran mosolyognak, egyértelműen szimpatikusabbak környezetük számára. Ezzel bezsebelhetnek fontos és hasznos előnyöket, pl. a munkavállalás, vagy bármilyen hétköznapi esemény során. A mosolygós emberekkel a környezetük előzékenyebb, kedvesebb, hiszen a mosoly mintegy megköveteli a gyengédebb, figyelmesebb bánásmódot.

Gondolj csak bele! Ha valakin látod a boltban történő sorban állás alatt, hogy nagyon sietne, de mégis türelmesen, mosolygósan várakozik, akkor jó eséllyel magad elé engeded. Ezzel szemben, ha valaki bosszús, mérgelődik, és megjegyzéseket mormol a bajsza alatt, akkor eszedbe sem jut, hogy kedves gesztust tegyél felé.

További pluszpont, hogy a mosolygós embereket még hozzáértőbbnek is gondolták a felmérésekben résztvevők, hiszen a mosolyt összekötötték a magabiztossággal.

Szóval, ha nem is vagy biztos a dolgodban, legalább mosolyogj! Pozitívabb összképpel indulhatsz, ami gyakorlatilag minden esetben jól jön.

Hosszútávon megváltoztathat

A mosolygás képes arra, hogy hosszútávon megváltoztassa a hozzáállásodat, és egyfajta pozitív kisugárzást, felfogásmódot biztosítson számodra. A korábban említett példa alapján, a szervezetünk reagál a mosolyunkra akkor is, ha az nem valódi. Agyunk tárolja azt az információt, hogy a mosolygás pozitív élményeket, érzéseket generál.

Ha elkezdesz gyakran mosolyogni, észre fogod venni, hogy egyre erősebb és erősebb pozitív visszacsatolásban lesz részed, aminek hatására az agyad könnyebben háttérbe szorítja majd a negatív gondolkodásmódot.

A rendszeres mosolygás tehát hosszútávon is hat, segítségével el lehet érni, hogy az egyébként jellemző, pesszimista gondolkodásmódodat szinte észrevétlenül felváltsa a pozitív hozzáállás.

Forrás: bien.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts