Nincs olyan élelmiszer, aminek a fogyasztása önmagában csodaszerként megelőzné a rák kialakulását. A kiegyensúlyozott, tápanyagokban, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag diéta azonban sokféle daganatos megbetegedés kialakulásának kockázatát csökkentheti. Az Amerikai Rákkutató Intézet (AICR) rámutat arra, hogy sok ásványi anyag, vitamin és nyomelem mutatott rákellenes hatást laboratóriumi körülmények között, így ők javasolják az alábbiak fogyasztását – természetesen így sem feledkezve meg az egészséges életmód többi alappilléréről, és a rendszeres szűrővizsgálatokról sem.
Alma – élelmi rost
Az alma élelmi rost- és polifenolvegyületeket biztosít a szervezet számára. Ezek társulnak a bél-mikrobákkal, olyan környezetet teremtve, amely segíthet csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát. A megfigyelési populációs tanulmányok összefüggéseket mutatnak ki az alma fogyasztása és az emlőrák kialakulásának alacsonyabb kockázatával.
Kelkáposzta – erős antioxidáns
A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a sötétzöld leveles zöldségekben, például a kelkáposztában található karotinoidok antioxidánsként hathatnak és fokozzák a test saját antioxidáns védekező képességét. Ez a védekező rendszer segít megóvni a szabad gyököket attól a károsodástól, amely rákhoz vezethet. A kelkáposzta C-vitaminja szintén erős antioxidáns, és megakadályozza a rákkeltő anyagok képződését a szervezetedben.
Áfonya – tápanyagbomba
A fekete áfonya számos fitokémiai anyagot és tápanyagot tartalmaz, amelyek laboratóriumi vizsgálatok során potenciális rák elleni hatást mutattak. Számos tanulmány kimutatta, hogy a fekete áfonya rendszeres fogyasztása növeli a antioxidánsok aktivitását a vérben, és a DNS-károsodás megelőzését is lehetővé teszi.
A tanulmányok korlátozottak és az eredmények eltérőek. További kutatásokra van szükség az áfonya ezen területeken betöltött szerepének megértéséhez, az AICR szerint azonban az áfonyának mindenképpen helye van, a rák kialakulásának kockázatát csökkentő diétában.
Szőlő – hatásos vegyületek
Kutatások során a szőlőmagból és héjból származó proantocianidin vegyületek hatásait vizsgálták. A laboratóriumi tesztek azt sugallják, hogy ezek, vagy a bélmikrobák, amelyek belőlük termelődnek, befolyásolhatják a rák kialakulásával kapcsolatos gének expresszióját.
Nagyon sok munkára van szükség annak megértéséhez, hogy a szőlő fogyasztása így ténylegesen befolyásolhatja-e a rák kialakulásának esélyét, de az eddigi eredmények mindenképpen ebbe az irányba mutatnak.
Kávé – védő fitokémiai anyagok
Az AICR kutatásai szerint a kávéfogyasztás csökkenti az endometrium- és májrák kockázatát. A koffeinmentes kávéban, bár a koffein alacsonyabb, és a fenolsavtartalom szintén kissé alacsonyabb is lehet, a védő fitokémiai anyagok továbbra is jelen vannak. A legtöbb emberi tanulmány a rák kockázatának hasonló csökkenését mutatja a normál és koffeinmentes kávé fogyasztásakor.
Amikor a pörkölt kávébabban található akrilamidnak nevezett vegyülettel kapcsolatos aggodalmakról hallunk, fontos megérteni, hogy nincs kapcsolat a táplálékban lévő akrilamid és az emberben kialakuló rákbetegségek kockázata között. Laboratóriumi állatokban mutattak ki ilyen jelenséget, de ez lényegesen nagyobb, mint amekkora veszélyt az emberekre a kávéfogyasztás jelent.
Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!
A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ
A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.