Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 4 perc

A tojás – főzve, lágyan vagy rántottában – remek indítása a napnak.

A tojás manapság rossz hírében áll a tojássárgája magas koleszterinszintje miatt, habár a fogyasztása az alacsony sűrűségű lipoproteinek, a „rossz fehérjék” szintjét nem emeli látványosan.

A tojás gazdag fehérje- és aminosav-forrás: sőt, azon kevés ételek egyike, amelyek teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, vagyis mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható benne, amelyre a szervezetünknek szüksége van. Ezen kívül tele van számos vitaminnal és ásványi anyaggal, többek között tartalmaz A-, B12-, D- és E-vitamint, folsavat, szelént és kolint.

Nem is a koleszterin, inkább a hosszú láncú telített zsírok azok, amelyek leginkább emelik a koleszterinszintet és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ha mértékkel fogyasztják, a tojás nem egészségtelen. Azok, akik szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, heti legfeljebb két vagy három tojássárgáját fogyasszanak!

A tojás gyógyhatása

Javítja az agy működését

Mivel gazdag Omega-3 zsírsavakban, kolinban, lecithinben és B12- és D-vitaminban, a tojás kiváló étel az agy karbantartásához. A kolin egy alapvető tápanyag, amely fontos szerepet játszik több anyagcsere folyamatban, valamint ingerületátvivő anyagként is működik. Javítja a memóriát és a kognitív funkciókat.

A B12-vitamin is fontos az agy megfelelő működéséhez és a vérképzéshez. Kutatások kimutatták, hogy a hiánya agysorvadáshoz vezethet, amely az Alzheimer-kór és az elmezavar előfutára.

Az USDA Nemzetközi Tápanyag Adatbázis szerint egy keményre főzött tojásban kb. 1.11 mikrogramm B12-vitamin található, amely a napi ajánlott B12-bevitel 18,5 százaléka.

Az Omega-3 zsírsavak is segítenek az agy megfelelő működésében. A D-vitamin, amely igen kevés ételben található meg, szintén javítja az agyműködést.

Segít az egészséges testsúly megtartásában

Ősidők óta népszerű a tojásos reggelik fogyasztása. Ez a hagyomány segít megőrizni a testsúlyt, mert amellett, hogy ellát energiával, a tojás jobban eltelít. A tojásban található fehérje fokozatosan biztosítja számunkra az energiát, mert nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.

Védi a szem egészségét

A tojás jó lutein- és zeaxantin-forrás. Ezek a karotinoidok hatékonyan védenek a sárgafolt sorvadás és a hályogok kialakulása ellen.

Ezeknek a vegyületeknek az antioxidáns hatásai erősítik a retinát és védik a szemet a nap UV-sugárzásától. Lutein található a leveles zöldségekben is, de a kutatók szerint a szervezet jobban felszívja a tojásból.

Segíti az izomépítést

A tojás kiváló választás izomépítéshez, mivel magas fehérjetartalma van, amely az izmok építőköve. A tojásfehérje tartalmaz egy albumin nevű fehérjét, amely több fehérje felszívódását segíti elő a szervezetben és gyorsítja az izmok növekedését.

Javítja a közérzeted

A tojás a magas B12-vitamin-tartalmának köszönhetően javít a hangulaton és féken tartja a stresszt. A többi B-vitamin, amely a tojásban található, szintén segít a szellem frissen tartásában.

Ráadásul a tojássárgájában lecitin is van, amely stabilizálja a közérzetet. Sokan úgy tartják, a tojás segít a depresszió kezelésében is a benne található sok metionin és cisztein miatt. Érdekes módon a rántottát tartják az egyik legjobb hangulatjavító ételnek.

Javítja a haj és a körmök egészségét

A haj és a körmök fehérjékből épülnek fel, így a tojás magas fehérjetartalma egészségesen tartja őket. Tojásos hajpakolást is szoktak alkalmazni a haj gyorsabb növekedése érdekében.

Keverjünk össze egy nyers tojást egy evőkanál olajjal és kenjük be vele a hajunkat! 30 perc után alaposan mossuk le, majd samponozzuk be, hogy puha, selymes és egészséges legyen a hajunk! Használata havi 2-3 alkalommal ajánlott.

Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

Az Alberta Egyetem kutatói kimutatták, hogy a tojás antioxidáns hatásai csökkentik a rák kialakulásának kockázatát és megelőzik a szív- és érrendszeri betegségeket is.

A tojássárgájában két aminosav van, a triptofán és a tirozin, amelyeknek antioxidáns hatásaik vannak, ezek azonban csak a nyers tojásban érvényesülnek igazán.

A The Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology  folyóirat egy tanulmánya szerint a tojás fogyasztása 24 százalékkal csökkenti a mellrák kialakulását, mert a benne lévő kolin segíti a sejtek normális működését.

Segít egészségesnek maradni terhesség alatt

A tojás, amellett, hogy ellátja a megfelelő mennyiségű tápanyaggal, csökkenti a még meg nem született gyermek mentális egészségét és csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Ezek főleg a kolin hatásának köszönhetőek: ez a tápanyag megtalálható a tojásban, a húsokban, a babban, a csonthéjas gyümölcsökben és más fehérjékben gazdag ételekben.

A kolinnak alapvető szerepe van a magzat agyának fejlődésében, és a szülési rendellenességeket is megelőzi. A várandós- és a szoptató nők számára napi két tojás majdnem a napi ajánlott bevitel felét biztosítja.

Erősíti a csontokat

A tojás erősen tartja a csontokat és a fogakat a benne lévő foszfornak, D-vitaminnak és kalciumnak köszönhetően. A kalcium jót tesz a csontoknak, a D-vitamin segíti a kalcium felszívódását a belekben, gyorsítja a csontok növekedését, ráadásul a hiánya a csontok korai elöregedéséhez vezethet. A foszfor szintén a kalciummal együtt segíti a csontok erősítését és szabályozza a csontok sűrűségét is.

Tisztítja az arcbőrt

A tojásfehérjét arcpakolásként is használhatjuk, hogy felszívja a bőrben található felesleges olajat, feszesebbé tegye a bőrt és összehúzza a pórusokat. Segít a pattanások kezelésében és a bőrhibák gyógyításában is.

Keverjünk fel egy tojásfehérjét, kenjük be vele az arcunkat és fedjük le papír zsebkendőkkel! Hagyjuk a bőrön 10-20 percig, majd távolítsuk el a zsebkendőket és mossuk le langyos vízzel a maradék tojást!

A tojás leggyakrabban főzve vagy sütve kerül a tányérra, pedig a nyers tojás fogyasztásának számtalan előnye van: nagy mennyiségben és kiváló minőségben biztosítja a szervezet számára eszenciális tápanyagokat, valamint a test izomzatának tömegét is növeli.

Forrás: egeszsegter.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts