Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Az, hogy testünknek illata van, teljesen természetes jelenség. Ez a szervezetünk által termelt feromonok és méreganyagok eredménye melyeknek szerepük van, pl. az ellenkező nem figyelmének a felkeltése.

Sajnos vannak olyan esetek, amikor testünk illata kellemetlen helyzetbe hozhat bennünket, annak ellenére, hogy zuhanyoztunk vagy dezodort használtuk.

Fura illata van az izzadságodnak? Ezeket az illatokat nem szabad figyelmen kívül hagyni, komoly betegséget jelezhetnek!

Ha a személyes higiéniánk fenntartása mellett is újra jelentkeznek a kellemetlen szagok, akkor ezt egyfajta vészjelzésnek tekinthetjük. Valami nincs rendben a szervezetünkben és ideje orvoshoz fordulni. Megjegyzendő az a tény, hogy ha gyógyszert szedünk, vagy olyan ételt fogyasztunk, mint a hagyma vagy fokhagyma, bőrünk illata ugyancsak változhat. Amikor izzadunk, szervezetünkből ásványi- és méreganyagok távoznak.

Minden ember a rá jellemző illattal rendelkezik. Ugyanakkor testünk illata jelezheti egészségügyi problémáinkat is:

• ha cukorbetegek vagyunk, testünk gyümölcsös illatú lehet,
• ha viszont máj és vese problémánk van, akkor klóros illat a jellemző,
• de a kellemetlen testszag akár tumor vagy ciszta jelenlétére is utalhat.

Az endokrin rendszer a felelős mindezekért, főleg a nők esetében.

A pajzsmirigy rendellenesség ugyancsak bő és kellemetlen testszagban nyilvánulhat meg. Ugyanez történik a petefészek ciszta, petefészek tumor vagy a mellékvese diszfunkciói esetén. Szúrós ammónia szag jellemzi a cirózissal küzdő betegeket.

A kellemetlen szájszagot a vérben megemelkedett karbamid értéke okozhatja, melynek oka a túl kevés folyadékbevitel is lehet. Ha testszagodnak fokhagymához hasonló szaga van, abban az esetben feltételezhetően a szervezetben túl sok a foszfor. Hogyha tikkasztóan erős alma illata jellemzi a testszagot, akkor ez esetbe alkoholizmus állhat a háttérben.

Azonban abban az esetben, ha ürülékszagot érzünk, az ok lehet a bélelzáródás vagy bélférgek jelenléte. Erős acetonos vagy egzotikus gyümölcsszag esetén ajánlott a szénhidrátoknak az étrendből való kiiktatása. A keserű mandula illat a vércukorszint csökkenésére utal, ez azonban nagyon veszélyes, hiszen egy bekövetkező kómás állapot előjele lehet. Ugyanez az illat jellemzi a cián okozta mérgezéses állapotot is.

Ezek a kellemetlen testszagok hatványozottan érzékelhetőek a láb, a hónalj, a nemi szervek területén, mert itt találhatóak a szervezet verejtékmirigyei. Ráadásul abban az esetben, ha a ruházatunk nem engedi a kellő szellőzést, ezeken a területeken elszaporodhatnak a baktériumok.

Egy tanulmány szerint, a férfiakra általában a sajt szag a jellemző a testükben lévő magas zsírsav értékek miatt, míg a nőkre a hagyma illat, szervezetük kéntartalmából adódóan.

Hogyan küszöbölhetjük ki ezeket a kellemetlen helyzeteket?

• A legtöbb dezodor alumínium származékokat tartalmaz, ezért válasszunk olyat, amelyik ettől mentes.

• Mellőzzük a triklozán tartalmú antibakteriális szappanokat is, amely ugyan megöli a baktériumokat, de ugyanakkor az emberi sejteket is.

• Változtassunk az étrenden! Mellőzzük a vörös húsokat, a finomított élelmiszereket, a fehér lisztet és a hozzáadott cukrokat. Ezek helyett inkább a friss zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket részesítsük előnybe, mint amilyen: a petrezselyem, rozmaring, oregano, zeller és koriander.

• Tisztálkodásnál használhatunk szódabikarbonát.

• Használjunk probiotikumokat, extra szűz kókusz olajat, mely erős antibakteriális hatású, vagy dezodorként a citrom használata is kitűnő választás lehet.

Forrás: egeszsegter.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts