Az egyik legelterjedtebb nyári ital a limonádé, amelyet készíthetünk gyümölcsökből, de manapság a gyógynövényes limonádék is nagyon népszerűek. Ha Ön is szereti a limonádét, vagy szeretné a hagyományos citromos vizet kicsit megbolondítani, akkor olvassa el a recepteket, majd készítse el azokat. A meleg nyári napokon ezek az italok valóban nagyon kellemesek és hűsítőek.
Mentás, rozmaringos, kapros limonádé hozzávalói:
- 6 biocitrom frissen facsart leve
- ½ csésze nyers méz
- 2 liter szűrt víz
- 1 kisebb csokor kapor
- 1 kisebb csokor menta
- 3-5 szál rozmaring
Elkészítése:
Melegítse meg a vizet, majd adja hozzá a mézet. Ne forralja a vizet, csak melegítse! Majd tegye félre azt hűlni. Közben facsarja ki a citromokat, majd öntse a citromok levét a lehűlt mézes vízhez. Mossa meg alaposan minden gyógynövényt, majd tegye azt a citromos, mézes vízbe. Tegye hűtőszekrénybe egy egész éjszakára. Másnap szűrje le a limonádét, amelyet jégkockával és mentalevelekkel fogyaszthat.
Gyógynövényt, almalevet tartalmazó szirup a limonádéhoz:
Hozzávalók:
- ½ csésze menta
- ½ csésze citromfű
- ½ csésze bazsalikom
- ½ csésze kakukkfű
- 1½ liter cukrozatlan almalé
- 1 csésze termelői méz
Elkészítése:
A gyógynövényeket alaposan mossa meg, majd aprítsa fel. Tegye azokat egy edénybe, majd öntsön rájuk annyi vizet, hogy ellepje azokat. Húsz-harminc perc alatt készítsen főzetet a gyógynövényekből. Várjon, míg egy kicsit lehűl, aztán szűrje le. Öntse egy másik edénybe az almalevet, melegítse meg, majd adja hozzá a gyógynövényes főzetet. Amikor elkezd forrni, húzza le a tűzről, majd adja hozzá a mézet. Öntse a szirupot egy üvegbe. Tárolja hűtőben. Ezzel a gyógynövényes sziruppal bármilyen limonádét megízesíthet.
Görögdinnyés-rozmaringos limonádé hozzávalói:
- 1 liter víz
- 2-3 rozmaringág
- 2 csésze kockára vágott, kimagozott görögdinnye
- 1 citrom frissen facsart leve
- 1 kisebb citrom karikára vágva
- jégkocka
- rozmaring a díszítésnek
Elkészítése:
Tegye a turmixgépbe a görögdinnyét, a rozmaringot és a citromlevet, majd turmixolja össze azokat. Egy kancsóba öntsön vizet, majd adja hozzá az összepépesített gyümölcsöt és a fűszernövényt. Karikázza a kancsóba a citromkarikákat, majd tegye a hűsítő itókát egy órára a hűtőbe. Rozmaringgal díszítse a poharat és a limonádét jégkockával fogyassza.
Forrás: gyogyszernelkul.com