Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Itt a szilvaszezon! Ne halasszuk el, most együnk belőle sokat, mert számos betegség ellenszere, és leginkább mert nagyon finom!

A szilva gyógyhatása

A szilva, a rózsafélék családjába tartozik. A szilván kívül a Prunus nemzetségbe tartoznak még az olyan csonthéjas gyümölcsök, mint az őszibarack, a nektarin, a mandula és a ringló. Lássuk, miért olyan jótékony hatású szervezetünkre a szilva fogyasztása?

Az egész bolygón több fajtája létezik, attól függően, hogy melyik országból származik, színük, méretük és jellegük alapján különböztethetjük meg. A szilvafa általában májustól szeptemberig ontja termését, a viszonylag egyforma nagyságú gyümölcsöket. Minden szilva közepes paradicsom nagyságú (5-6 cm átmérőjű és 70 g), kis bemélyedéssel ott, ahol a szár van. A belső, húsos része lédús, színe a sárgától, fajtól függően, a halványkék vagy zöld színekig terjed. Minden gyümölcsnek vastag, és kőkemény magja van.

Néhány szilvafaj: cseresznyeszilva, damaszkuszi és a kökényszilva.

A szilva jótékony hatása

A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.

A szilvát hashajtóként használják, mert köztudott, hogy a benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.

A szilva kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet arák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban.

A szilva, kiváltképp a mirabella fajtái, értékes forrása az A vitaminnak és a béta-karotinnak. Az A vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére. A tanulmányok következtetései szerint, ez a vitamin véd a tüdőrák és a rák szövődményei ellen.

A gyümölcs jelentős mennyiségben tartalmaz olyan polyphenolic antioxidánsokat is, mint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek az összetevők segítenek a szabadgyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben. A zeaxanthina, a retina sárga foltjában levő karotinoid elnyelő szelektív anyag, amelynek feltehetőleg fényszűrő szerepe van.

A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.

Gazdag olyan B vitamin komplexekben, mint a niacin, a B6-vitamin és a pantoténsav, ezek együtt elősegítik a szervezetben a proteinek és a zsírok anyagcseréjét.

K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.

Forrás: edenkert.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts