Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 4 perc

Nem a spenót az egyetlen egészséges zöldség! Szenteljünk több figyelmet a többi élénk színre is! A piros színű zöldségek, például a paradicsom és a kaliforniai paprika segíthetnek csökkenteni a cukorbetegség, a csontritkulás és a magas koleszterinszint kockázatát. A szép piros színt adó növényi alkotóelemek előnyösen hatnak az egészségre is.

A sötétebb szín általában azt jelenti, hogy a zöldség gazdagabb ezekben a tápanyagokban, az antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi sókban. Ezek, úgy tűnik, segítenek megelőzni a rákot, felveszik a küzdelmet a krónikus betegségekkel, és erősítik az immunrendszert. Mindez a bennük lévő likopinnek és antociánoknak köszönhető, amelyeknek számos előnyös tulajdonságuk van. Ennek ellenére a felnőttek 95%-a nem eszik elég piros és narancs színű zöldséget. Nézzük, miből is választhatunk.

Répafélék

A répafélék, például sárgarépa és cékla, antioxidáns tartalom alapján az egyik leggazdagabb zöldségfélének számítanak. Igen jó kálium-, rost-, folát-, C-vitamin és nitrátforrások is. A gyökérzöldségek csökkenthetik a vérnyomást, javíthatják a véráramlást, és növelik az állóképességet.

A jobb hatás érdekében süsse egy kicsit a zöldséget egy kevés szívbarát olajon. Fogyaszthatjuk őket zöldséglé formájában is, de a kutatók óvatosságra intenek a mennyiséggel kapcsolatban. Jóból is megárt a sok! Ne fogyasszuk napi rendszerességgel, inkább csak heti egy-két alkalommal, és más gyümölcsökkel, zöldségekkel vegyesen.

Vöröskáposzta

Bár inkább lilának tűnik, mint pirosnak, a vöröskáposzta keresztesvirágú rokonaihoz, a kelkáposztához, kelbimbóhoz és brokkolihoz hasonlóan számos előnnyel rendelkezik. A sötét színét adó antociánok igen hatékony antioxidánsok, melyek segítenek csökkenteni az agyi rendellenességek, rák, szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A vöröskáposzta tele van vitaminokkal és ásványi sókkal. Egyetlen bögrényi adag biztosítja a napi C-vitamin szükséglet 85%-át, a napi K-vitamin szükséglet 42%-át és a napi A-vitamin szükséglet 20%-át. Ráadásul sok rostot, B6-vitamint, káliumot és mangánt is tartalmaz. Az előnyeit legjobban úgy használhatjuk ki, ha nyersen fogyasztjuk. Ha pároljuk, azt csak kevés vízzel és rövid ideig tegyük. Savanyítva is nagyon egészséges.

Paradicsom

Legyen szó tészta alapmártásról vagy friss salátáról, a paradicsomnak számos előnye van. Nagyon gazdag likopin-, C-vitamin- és káliumforrás. Egy amerikai kutatás szerint étrendünk likopintartalmának kb. 85%-a paradicsommal és paradicsomos ételekkel kerül a szervezetünkbe. Minden formájában egészséges, de egy kevés olajjal megfőzve a szervezet könnyebben felveszi a likopint.

Kaliforniai paprika

Ez az édeskés zöldség tartalmazza a napi A-vitamin adagot, a napi C-vitamin szükséglet háromszorosát, és mindemellett csak 30 kalóriát. Erősíti az immunrendszert, és sugárzó bőrt biztosít. Tízóraira, uzsonnára alma helyett is rágcsálhatjuk.

Retek

Ez az ízletes gyökérzöldség is a keresztesvirágúak családjába tartozik. Nagyon jó C-vitamin és káliumforrás, igen kicsi a kalóriatartalma, így rágcsálnivalónak is kiváló. Rosttartalma miatt teltségérzetet biztosít, így étkezések között remek éhségcsillapító is.

Erős pirospaprika

Az erős fűszer segít legyőzni a gyulladásokat. Bár úgy érezzük, mintha lángolna tőle a szánk, a kapszaicin segíthet csökkenteni a fájdalmakat, és a rák elleni küzdelemben is fontos szerepe lehet.

Vörös cikória (radicchio)

Bár napjainkban a sötétzöld levélzöldségeket favirozálják, a vörös cikória is igazi bomba. Egyetlen bögrényi adagban a napi K-vitamin adagot meghaladó mennyiség van. Ráadásul folátot, rezet, mangánt, B6-, C- és E-vitamint is tartalmaz.

Piros fejes saláta

A vörös cikóriához hasonlóan a piroslevelű fejes saláta is tele van rákellenes tápanyagokkal, és lassítja az öregedést is. Gazdag A- és K-vitaminban, ráadásul segít a hidratálásban is, hiszen 95%-ban vízből áll.

Rebarbara

Bár legtöbbször csak desszertként találkozunk vele, azért ne feledkezzünk el arról, hogy milyen hasznos. Kalciumot, káliumot, C-vitamint és a napi K-vitamin szükséglet közel felét elfogyaszthatjuk egyetlen bögrényi adaggal. Igyekezzünk minél kevesebb cukorral enni.

Lilahagyma

Nyersen sokan nem szívesen fogyasztják, de ételbe főzve is hozzájárul a tápanyagbevitelhez. A lilahagyma, a fokhagymához, póréhagymához és vöröshagymához hasonlóan allicint tartalmaz, ami erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterin termelődését és segíti a máj működését.

Piros burgonya

A táplálkozási szakértők javasolják a burgonya, leveles zöldségek és paradicsom fogyasztását, melyek növelik a káliumbevitelt, és kiegyensúlyozzák a vérnyomást. A piros burgonya káliumban, C-vitaminban, tiaminban, és B6-vitaminban gazdag.

Mindegy, milyen formában fogyasztjuk, ne hámozzuk meg. A héja rostokban gazdag, és sok vitamint is tartalmaz. A piros burgonyában olyan tápanyagok is vannak, amelyek a bőr rózsás, piros színét biztosítják.

A piros zöldségek az egészséges táplálkozás fontos részét képezik. Fogyasszuk őket rendszeresen, de ne feledkezzünk meg a szivárvány egyéb színeiről sem. Azok az emberek, akik zöldségek és gyümölcsök széles választékát fogyasztják, számos krónikus betegséggel szemben sokkal ellenállóbbak.

Lehetőség szerint együk meg a zöldségek héját is, mert ott halmozódnak fel leginkább a hasznos tápanyagok.

Forrás: natursziget.com

Életigenlők.hu

Similar Posts