A napok egyre hosszabbak, az idő melegszik, mi pedig hirtelen rengeteg vitamindús növényre vágyunk az elmúlt 5 hónap unalmas táplálkozása után.
Spárga
Legkorábban februárban jelenik meg, az egyik legegészségesebb zöldségként tartják számon. Nemcsak gazdag fehérjeforrás és alacsony kalóriatartalmú, de rengeteg rostot tartalmaz. A benne levő vitaminok: C- és K-vitamin, folsav, kálcium, magnézium és kálium. A spárgát könnyű beépítenünk diétánkba, mert gyorsan elkészíthető és nagyon finom. Grillen vagy gőzben megfőzve is elkészíthetjük. Ideális köret.
Articsóka
Ez a sokak számára népszerűtlen zöldség bizony rettentően egészséges. Magas rost-, vas-, magnézium-, foszfor-, kálcium-, kálium-, C-vitamin és folsavtartalma van. Az articsóka elősegíti a máj egészségét és csökkenti a koleszterinszintet, valamint az emésztési betegségek tüneteit. Sokoldalú tavaszi zöldség, fogyaszthatjuk főve, sülve és töltve is.
Kivi
Gazdag C-, E- és A-vitamin forrás, flavonoidokat és ásványi anyagokat tartalmaz. C-vitamin tartalma nagyobb, mint a narancsé, és annyi kálium van benne, mint egy banánban, ezen kívül jó adag béta-karotint is tartalmaz. A C-vitamin egy vízben oldódó antioxidáns, amely bizonyítottan megvédi szervezetünket a szabad gyökök ellen, drámaian javítja egészségünket – akik rendszeresen fogyasztják, megvédik magukat különféle szív- és érrendszeri problémáktól, a ráktól és elhízástól. Az E-vitaminnak is hasonló hatása van, zsírban oldódik és kiegészíti a C-vitamin hatásait. Tehát szabadgyökök ellen fogyassz kivit!
Spenót
Tavaszi zöldség, amely nagy népszerűségnek örvend. A spenót a leghíresebb szuperélelmek közt van. Magas C-vitamn, K-vitamin, folsav, magnézium és vas forrás – egyszóval tápanyagokban gazdag leveles zöldség.Bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát. Segít megelőzni a szürkehályog és szívbetegségek kialakulását. Fogyaszthatjuk párolva, főve de nyersen is salátának.
Retek
Kíváló C-vitamin, kálium és folsav forrás. Egyszerűen szeleteld salátákhoz, szendvicsekhez. Ennek a kis zöldségnek rengeteg pozitív egészségügyi hatása van, elősegíti a vér és a vese egészséges működését, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, jó az emésztésre, gyulladáscsökkentő és kíváló antioxidáns.
Lime
Fantasztikus hatása van emésztésünkre és erősen javítja az immunrendszert, köszönhetően C-vitamin tartalmának. Bár a limeba vagy citromba való harapás nem tűnik kecsegtetőnek, fogyasszuk kifacsarva hűsítő limonádénak, vagy csorgassuk salátákra/sült halra!
Vízitorma
Együtt egyéb a káposztafélék családjába tartozó növényekkel, a zsázsa tavaszi zöldség nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz, mint a B6-, C-, E- és K-vitamin, kálcium, vas, magnézium, cink és erős flavonoid és kvercetin forrás, amely egy természetes gyulladáscsökkentő. A vízitormát használhatjuk szendvicsekhez, salátákhoz, könnyen beépíthető diétákba.
Földieper
Egy sor egészséges vitamint (C-, K-, B5-, B6-vitamin), jelentős mennyiségű antioxidánst, mangánt, folsavat, káliumot, rezet, magnéziumot és omega-3 zsírsavat tartalmaz. Az ízletes piros gyümölcs tehát nemcsak imádnivalóan finom, hanem az egyik legegészségesebb gyümölcs is!
Hagyma
A zöldhagyma egyszerűen a legközkedveltebb tavaszi zöldségünk, és a legkézenfekvőbb is. A hagymafajták bőségesen rendelkezésünkre állnak, felhasználhatjuk salátákba, levesekbe, pörköltekhez és szinte bármilyen ételhez. Alacsony kalóriatartalmú, magas kálium, foszfor és kálcium forrás. Ezen túlmenően, a hagyma természetes vízhajtó, segít az asztma kezelésében, csökkenti a koleszterinszintet.
Alma
Gazdag flavonoid és polifenol forrás. Egy tanulmány szerint 100 g almának annyi antioxidáns tartalma van, amennyit 1500 mg C-vitamin bevitelével érhetünk el. A benne levő almasav és borkősav segít megelőzni a máj és emésztési zavarokat. A belőle készített almaecet segít megelőzni a vesekő kialakulását. Az alma héjában levő pektinek segítenek eltávolítani a szervezetben levő méreganyagokat, galakturonsavat termelve.
Forrás: bien.hu