OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A férfiak körében az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés a prosztatarák. Bár a prosztatarák jó prognózist hordoz – amennyiben időben felfedezik –, azonban a túlélés esélye jelentősen lecsökken, amennyiben a daganat áttétet képez.

Nemrégiben végzett kutatások azt tárták fel, hogy a citrusban, legfőképpen a citromban található pektin gátolhatja a prosztata rákos sejtjeinek növekedését és az áttétképződést is megakadályozhatja.

A kutatások kimutatták, hogy a galektin-3 néven ismert fehérje elősegíti a rák növekedését. Bár a galektin-3-ra szüksége van a szervezetnek a szöveti növekedéshez és a szövetek javításához, azonban egy kétélű kard is lehet, hiszen gyulladást is generálhat, ezzel pedig elősegíti a rákos megbetegedés kialakulását. A galektin-3 elősegíti az angiogenezist is, vagyis olyan új erek kialakulását és fejlődését segíti elő, amelyek alapvető tápanyagokat és oxigént biztosítanak a daganatok számára.

A tudósok már régóta tudják, hogy a citrus pektin jótékony hatást fejt ki, azonban ez az anyag nem szívódik fel könnyen a véráramba, vagyis jelentősen korlátozza annak hasznosságát.

A kutatók szerint a citrus pektin potenciálisan hozzájárulhat olyan rákos megbetegedések kezeléséhez, amelyekben a galektin-3 szerepet játszik, beleértve a leukémiát, a mell, a vastagbél, a bőr és a tüdő rákos megbetegedését.

A sejtvizsgálatok azt mutatták, hogy a citrus pektin gátolta a galektin-3 kötődését az emberi endotelsejtekhez, ugyanakkor elnyomta a kapilláris csövek növekedését. Klinikai vizsgálat azt is kimutatta, hogy a citrus pektin lelassította a prosztata specifikus androgén vagy a PSA megduplázódási idejét, ami azt mutatja, hogy a citrus pektin befolyásolhatja a prosztatarák terjedését.

A kutatók azt találták, hogy a citrus pektin jelentősen elősegítette és fokozta a T-citotoxikus sejtek és a természetes ölősejtek aktivitását humán kísérletekben a leukémiás sejtek ellen.

A citrus pektin egy immunerősítő szer is, amely szelektíven növeli a citotoxikus immunaktivitást a rák és a fertőzések ellen. Ezen kívül a citrus pektin segít a nehézfémeket is eltávolítani a szervezetből, ami rákos megbetegedést okozhat.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts