Egy új élet érkezése mindig öröm, ám a gyermekvárás boldog időszaka rémálommá válhat, ha idő előtt indul meg a szülés. Az orvostudomány folyamatos fejlődése ellenére még mindig nagy számban van jelen koraszülés, Magyarországon kifejezetten magas arányban.

Évente 8000 gyermek jön idő előtt világra Magyarországon. A koraszülés jelensége így minden évben közel tízezer hazai családot érint.  November 17-én, a koraszülöttek világnapján rájuk, a legkisebb hősökre, a téma fontosságára és aktualitására hívja fel a figyelmet minden perinatális intenzív centrum (PIC), és számos esemény, például játszóházbeli koracsalád-találkozó, koraszülött osztályon dolgozóknak virág-átadások, és más aktivitások a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) szervezésében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) definíciója alapján koraszülött az a gyermek, aki a 37. terhességi hét előtt jön a világra, illetve súlya nem éri el a 2500 grammot időre születés esetén sem.

Ezen a napon minden lilába öltözik, Magyarországon is nagy hagyománya van, hogy közismert épületeket lila színnel világítanak meg.

eletigenlok.hu

Hasonló cikkek