A fahéj nemcsak finom, de rendkívül egészséges is. A fahéj antioxidánsokban gazdag, amelyek védelmet nyújtanak az oxidatív károsodással szemben. Ilyen antioxidánsok például a polifenolok. Kutatások igazolják, hogy a legtöbb antioxidánst a gyógynövények közül az oregánó, a fahéj és a fokhagyma tartalmazza.

A fahéj segítséget nyújt a fertőzések elleni küzdelemben és a szöveti károsodással szemben is védelmet élvezhetünk általa. A fahéj gyulladásgátló tulajdonsággal is rendelkezik, ami azért nagyon hasznos, mivel a gyulladás krónikus betegségek okozója lehet.

A fahéjjal kapcsolatban megállapították, hogy hatékony lehet a szívbetegségek megelőzésében. A fahéj a cukorbetegség esetén is védelmet jelenthet, mivel csökkentheti a tüneteket. A fahéj az összkoleszterinszintre is jó hatással van, mivel csökkenti az LDL-koleszterin szintjét és a trigliceridszintet, ezzel szemben növeli a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét. A vérnyomás csökkentésében is bizonyított ez a fűszer, azonban azt tudni kell, hogy ezzel kapcsolatban humánkísérleteket nem, csakis állatkísérleteket folytattak.

Egyik hormonunk az inzulin, amely szerepet játszik az anyagcsere szabályozásában. Azonban egyes embereknél inzulinrezisztencia is kialakulhat, amely megnöveli a metabolikus szindróma, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. A fahéj jelentősen lecsökkentheti az inzulinrezisztencia kialakulását.

A fahéj megnöveli az inzulinérzékenységet és alacsonyabb vércukorszintet eredményez. A fahéj ezen kívül csökkenti az éhomi vércukorszintet is.

A neurodegeneratív betegség azt jelenti, hogy az agy működésével, az idegsejtek kommunikációjával lesznek gondok. Humán kutatást ugyan még nem végeztek, de a fahéj –állatkísérletekben – nagyon biztatónak bizonyult az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kezelésében.

A fahéjjal kapcsolatban kimutatták, hogy csökkentheti a rákos sejtek növekedését, azonban ezzel kapcsolatban is csak állatkísérleti eredmények állnak rendelkezésre. A fahéjjal kapcsoltban az is bebizonyosodott, hogy csökkenti a tumor méretét és a vérerek elszaporodását, amelyek ezeket a tumorokat táplálják.

A fahéj gombaellenes és antibakteriális hatással is rendelkezik, amely csökkenti a fertőzések kialakulásának kockázatát. Ez a fűszer védelmet jelenthet a fogszuvasodás és a kellemetlen szájszag ellen is. Hozzáértők szerint a legjobb a ceyloni fahéj, így érdemes azt beszerezni, ha ki szeretnénk próbálni az egészségvédő hatásait.

Forrás: gyogyszernelkul.com

eletigenlok.hu

Similar Posts