Az alma hihetetlenül népszerű és egészséges gyümölcs. A kutatások is azt mutatják, hogy számos egészségügyi előnye van annak, ha rendszeresen almát fogyasztunk. Például csökkenti a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát, de segíthet a fogyásban is.

Az alma alacsony kalóriatartalmú és sok vizet tartalmaz. A vízben gazdag ételek segítik a fogyást, hiszen könnyen eltelítenek és így csökkent kalóriabevitelt eredményeznek.

Egy közepes méretű alma 4 gramm rostot tartalmaz. Számos tanulmány igazolja, hogy a rendszeres rostfogyasztás alacsonyabb testtömeget eredményez és jelentősen képes csökkenteni az elhízás kockázatát. A magas rosttartalmú táplálékok fogyasztása is könnyen eltelíthet, ami megint csak kevesebb kalóriabevitelt és ezáltal fogyást eredményez.

A gyümölcsben található rostanyag javítani tudja az emésztési egészséget és táplálja a bélben lévő baktériumokat, amelyek szintén hasznosak lehetnek az anyagcsere egészsége és a testtömeg szabályozása szempontjából.

Az almát érdemes étkezés előtt fogyasztani, mert így biztos, hogy kevesebb ételt szedünk a tányérunkra, hiszen a sok rost eltelít bennünket. Ha kevesebbet eszünk, akkor pedig biztos, hogy előbb-utóbb a fogyásunkat is siker koronázza majd. Egy kutatásba túlsúlyos hölgyeket vontak be. A hölgyeket két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai zabkekszet kaptak étkezés előtt, míg a másik csoport tagjai egy-egy közepes méretű almát. Míg a zabkekszet fogyasztók nem mutattak jelentős testsúlycsökkenést, addig az almát fogyasztó hölgyeknél a tizenkét hét alatt az átlagos fogyás 2,71 kilogramm volt.

Az alma nemcsak a felnőttek fogyását segítheti elő, de javíthatja a gyermekek étrendjét is, amennyiben beillesztjük ezt a gyümölcsöt a menübe. Az alma nem csupán az étrendi minőségen javíthat, hanem a gyermekek körében az elhízás kockázatát is csökkenteni tudja.

Az almát lehet enni héjastól – alaposan megmosva –, reszelve, vízzel hígítva. A bolti gyümölcslevek tele vannak adalékanyaggal, így ha mindenképpen almalevet szeretne fogyasztani, akkor a legjobb, ha ezt Ön készíti el frissen az otthonában. Így legalább biztos lehet benne, hogy sem plusz cukor, sem különféle aromák és egyéb káros anyagok nem rontják az almalé élvezeti értékét.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek