A hirtelen változó időjárási helyzetek egészségünkre is kihatással vannak. Egyeseknél szédülést és fejfájást, míg másoknál alvászavarokat okoznak a fronthatások.

Nem csak azért fontos tájékozódnunk a várható időjárásról, hogy eldöntsük: csizmát vagy cipőt húzzunk-e fel, esetleg készítsünk be esernyőt is? A szeszélyes időjárás – a légnyomás- és a hőmérséklet-ingadozás, a levegő páratartalmának hirtelen megnövekedése, a szélsebesség változása révén – szervezetünk általános egészségi állapotától függően többféle hirtelen fellépő panaszt okozhat. A jellegzetes tünetek – ízületi fájdalmak, szédülés, fejfájás – mellett a frontokat sokaknál álmatlan éjszakák is kísérik.

Az álmosságot és az alvás mélységét részben az immunrendszer szabályozza, és ugyanígy igaz fordítva is: szervezetünk védekezőképességének hatékony működéséhez elengedhetetlen a megfelelő hosszúságú, pihentető alvás. Ha nem alszunk eleget, akkor nemcsak fáradtabbak és ingerültebbek lehetünk, de szervezetünk is legyengül és fogékonyabb lesz bizonyos betegségekre. Alvászavart okozhat többek között a stressz, a hormonális hatások, bizonyos betegségek és gyógyszerek, sokszor viszont az időjárás miatt forgolódunk az ágyunkban.

Így hatnak alvásunkra a frontok

A fronthatás a környezet páratartalmára is befolyással van: melegfront esetén nő, hidegfront esetén csökken ez az érték. Ha nem megfelelő a páratartalom, az alvás felületesebb lesz, többször felriadunk éjszaka, és nehezebben alszunk vissza. Egy átlagos felnőtt szervezet számára a 40-60, gyermekeknél a 60-70 százalékos páratartalom biztosíthatja a hálószobában a kellemes és pihentető alvást, amit persze az időjárás mellett a lakás szerkezete és a szellőztetések gyakorisága is befolyásol.

Egy-egy front áthaladásakor a légnyomás is ingadozik, ami szintén befolyásolja pihenésünk minőségét. Sok esetben a vérnyomás is megemelkedik hatására, a szervezet pedig a körülöttünk és bennünk végbemenő változások miatt “riadót fúj”, és felébreszt minket. Emiatt nehezen jutunk el az igazán pihentető mélyalvási fázisba.

A fronthatások okozta panaszokat enyhíthetjük a B1-, a D- és az E-vitaminok fokozott bevitelével. A magas kálium- és magnéziumtartalmú ételek is csökkenhetik a fronthatások erősségét: ilyen például a banán, az alma, a burgonya, a szőlő, a kukorica, a tofu, a halak és az olajos magvak.

Forrás: hazipatika.com

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek