A kendermag a növényi alapú fehérjék és a GLA egyik legjobb forrása, széles körű egészségügyi előnyökkel rendelkezik, beleértve a szív egészségének, az emésztésnek, az izomtömegnek a javítását, az álmatlanság kiküszöbölését, a vérszegénység megelőzését és a fogyás elősegítését.

Segít továbbá az anyagcsere aktivitásának elősegítésében, a különböző rákos megbetegedések megelőzésében, az immunrendszer fellendítésében, a menopauza és a menstruációs tünetek csökkentésében, a bőr, a haj és a csontok egészségének javításában.

A kendermag növényi alapú fehérjékben gazdag, így felülmúl sokféle táplálékot, mint például a lenmag, a quinoa és a chiamag. Tartalmazza még az omega-3 és az omega-6 zsírsav ritka formáját, amelyet GLA-nak, vagyis gamma-linolsavnak hívnak. A kendermag nagy mennyiségben tartalmaz cinket, magnéziumot, kalciumot, foszfort, vasat és rostot, E-vitamint, rezet és mangánt.

Jótékony hatással van a szív egészségére, beleértve a megfelelő koleszterinszintet vagy a zsírsavak egyensúlyát a szervezetben. Ez elengedhetetlen a szervezet normális működéséhez, az ateroszklerózis, a szívroham és a stroke megelőzéséhez.

Miivel a kendermag rostban is gazdag, így tovább erősíti a szív egészségét, ugyanis a benne lévő rostok szinte kisöprik az artériák falain lévő koleszterint, amely szintén rontja a szív egészségi állapotát.

A kendermag összesen 21-féle aminosavat tartalmaz, köztük mind a 8 esszenciális aminosavat is, amelyet a szervezet természetes módon nem termel, de nagyon fontos például az izmok megfelelő működéséhez, a fogyáshoz vagy a stresszcsökkenéshez.

A kendermagban sok kalcium is van, ami szerepet játszik a csontok megerősödésében. Ez az apró mag segít megelőzni a csontritkulást és az ízületi gyulladást is.

A kendermag vasat is tartalmaz nagy mennyiségben. A vashiány vérszegénységet okozhat, ami olyan tünetekkel járhat együtt, mint fejfájás vagy izomgyengeség. A vas mindezen túl segít a szorongás és a stressz csökkentésében.

Mivel sok tápanyagot, vitamint, ásványi anyagot, fenolvegyületet, rostot és egészséges zsírokat tartalmaz, így előnyös lehet az immunrendszer számára, azaz megóvhat bennünket számos betegségtől.

A kendermag gamma-linolsav-tartalma a pajzsmirigy és a hasnyálmirigy hormonszabályozójaként működik, és csökkentheti a hormonális egyensúlyhiány számos tünetét, mint a menopauzális tünetként ismert hangulatváltozást és a depressziót. Segíthet szabályozni a hormonokat, amelyek befolyásolják a súlygyarapodást és az éhséget.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek