Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 7 perc

– közigazgatási körinterjú polgármesterekkel –

Ebben a lapszámban a „Könnyek helyett… szűrések!” címmel megvalósuló őszi rákszűrő roadshow két idegenforgalmi és történelmi városának polgármesterét kérdeztük meg: Habis László, Eger polgármestere és Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere válaszoltak. A gyógyulásban ma már egyre többen nyitottak szelíd gyógymódok igénybevételére is. A betegségből való gyógyulás legjobb módja a megelőzés – mondják a hagyományos orvoslás és a komplementer medicina képviselői, a témában tevékeny civil szervezetek és kormányzati körökben is. Mit tehetünk egyénileg és társadalmi szinten az egészségért? Mindezekről körinterjúban megkérdezzük az önkormányzatok vezetőit településük egészségfejlesztéséről, a rákmegelőzés támogatásáról, és megtudakoljuk személyes viszonyulásukat az egészséghez. A körinterjúban viszonylag azonos kérdéseket teszünk fel A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány szűrőprogramjának védnöki körébe felkért polgármesterek számára, különbözőek a válaszok lesznek. Az interjúkat készítette: Vajda Márta

Habis László:
A szőlő és a jó borok városa

Eger idegenforgalmi, történelmi város ismert gazdag szőlővidékeiről és jó boráról. Ki ne ismerné az egri bikavért… Vajon Eger az egészségmegőrzésben hol tart? A mondás szerint „a jó bornak is kell cégér” – ugyanígy, ha picit átfordítjuk; az egészséggel foglalkozni kell, vigyázni kell rá, tenni kell érte.

– Eger lakossága mennyire figyel a betegségmegelőzésre?

– Úgy hiszem, nincs szégyenkeznivalónk, de hátra sem dőlhetünk. Az egészségügyi szűrések fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, ugyanakkor az is fontos, lehetőséget biztosítsunk az egrieknek ahhoz, hogy egészségben élhessék a mindennapjaikat. Sportlétesítményeink, közterületeink fejlesztésével szisztematikusan dolgozunk azon, hogy a lehető legjobb körülményeket nyújtsuk. Az elmúlt esztendőkben – a Magyar Labdarúgó Szövetséggel és a Magyar Atlétikai Szövetséggel együttműködésben – futó és centerpályát alakítottunk ki a Szentmarjay Tibor nevét viselő városi stadionban, de elkészült a korszerű világítás is. A Magyar Kézilabda Szövetséggel a körcsarnok korszerűsítése valósult meg, de a városban oly’ népszerű, s nagy hagyományokkal bíró vízi sportok kedvelőinek is igyekszünk méltó feltételekkel szolgálni. Itt található az ország talán legszebb „vízi temploma”, a Makovecz Imre tervezte Bitskey Aladár Uszoda, s nemrég átadhattuk az országos hírű, forrás táplálta, megújult Bárány István Uszodát.

Ezek a létesítmények természetesen nem kizárólag a versenysportot szolgálják, az egriek kedvezménnyel vehetik igénybe e lehetőségeket, s az önkormányzati támogatások során is előnyt élveznek azok az klubok, egyesületek, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás-nevelésre. Hallatlan jelentőségű az is, hogy néhány esztendeje a kerékpáros közlekedés elősegítése érdekében a város – a meglévő szigetszerű kerékpárutak összekötésével – egy több mint 10 km-es, összefüggő kerékpárút-hálózatot valósított meg, ezáltal lehetőség nyílik Eger déli városhatárától, az egerszalóki elágazótól – a megyeszékhelyen keresztül – kerékpárral eljutni a Bükkön át egészen Miskolctapolcáig, vagy akár Ómassáig.

A városi fejlesztéspolitikában nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a beruházásainkat összekapcsoljuk e páratlan lehetőséggel. Úgy vélem e munkának látható eredménye, hogy az egriek mindennapjainak része lett a kerékpározás. A sokszínű egri civil életben is kiemelt helyet foglalnak el az egészségmegőrzéssel foglalkozó szervezetek, s a hétköznapokban is találkozhatunk olyan törekvésekkel, amelyek e célt szolgálják.

Néhány esztendeje például a Felsővárosban adhattuk át Eger első szabadtéri fitneszparkját, amelyet kifejezetten az ott lakók kérésére valósítottunk meg. Minden bizonnyal nem véletlen az sem, hogy rendszeresen Eger ad otthont a Magyar Kórházszövetség éves szakmai kongresszusának, amelyhez ugyancsak fontos prevenciós programok kapcsolódnak. Az önkormányzat is következetesen támogatja mások mellett az egri gyermekek egészségmegőrzését: korábban a HPV-oltásban nyújtottunk jelentős segítséget az egri családoknak, 2016 óta pedig a bárányhimlő elleni védekezés költségének kétharmadát vállaljuk át a szülőktől, ezzel is szolgálva az egrieket.

– Milyen terveik vannak az egészségfejlesztésben?

– Az elmúlt esztendők során felújítottuk Eger valamennyi orvosi rendelőjét és újakat építettünk. Célunk az, hogy minden városrészben 21. századi orvosi rendelőkről gondoskodjunk. Az alapellátásban a prevenció, a szakmai felkészültség, az eszközellátottság fejlesztése áll a középpontban. Jelenleg a lajosvárosi városrészben zajlik nagyszabású beruházás: itt épül a városi alapellátás legkorszerűbb intézménye. A központban egy helyen működik majd a városrészt ellátó két felnőtt háziorvosi- és két gyermekorvosi körzeti rendelő, valamint a védőnői tanácsadást ellátó szakmai csoport. A projekt átfogó célja, hogy fejlesszük, korszerűbbé tegyük az egészségügyi alapellátás infrastrukturális feltételeit. Eger elnyerte a Családbarát Önkormányzat díjat, így a Családbarát Munkahely és az Idősbarát Önkormányzat címek mellett már ezzel is büszkélkedhetünk. Az elismerések mögött sok munka és egy világos szemlélet húzódik meg: úgy lehet igazán család-barát egy város, hogy jó színvonalú, korszerű intézményeket működtet, s a fejlesztések is ezt a célt kell, hogy szolgálják.

– Van arra irányuló törekvés Eger egészségügyi ellátásában, hogy a komplementer medicina egyes területei a hagyományos orvoslás mellé bekerülhessenek?

– Úgy vélem, e gondolat nem újkeletű Egerben, számos civil szervezet tűzte zászlajára, hogy népszerűsítse az alternatív, kiegészítő gyógymódokat. Az önkormányzat elkötelezett az egriek egészségéért aktívan dolgozó szervezetek, programok támogatása mellett. Ennek jegyében a város idén is segíti egyebek között az Egri Nemzetközi Cukorbeteg Konferencia megrendezését, vagy a mellrák megelőzését, korai felismerését segítő „Rózsaszín október” elnevezésű programsorozatot. Igazán népszerű kezdeményezésnek bizonyult az „Alzheimer Café” elnevezésű programsorozat, amely az időskori demencia különböző típusaiban érintett személyek, hozzátartozóik, gondozóik és a téma iránt érdeklődők számára nyújt lehetőséget a találkozásra, információszerzésre, tapasztalatcserére. A havonkénti találkozások során szakemberek, orvosok, pszichológusok, szociális munkások segítik tanácsokkal a betegségben szenvedőket és családtagjaikat. Örömteli kezdeményezés a Zöldpanel Egyesület őszi komplex egészségfejlesztési napja, hiszen minden ötödik egri polgár a rendezvénynek otthont adó Felsővárosban él. A teljesség igénye nélkül elmondható, hogy városunk sokszínű civil életéhez sokszínű támogatást biztosítunk, így a civilekkel együttműködésben a város hozzájárul ahhoz, hogy ilyen módon is színesebbek, gazdagabbak legyenek az Egerben élők mindennapjai.

– A daganatos betegségből való gyógyulás legjobb módja a prevenció. A szűrések népszerűsítésével a betegségmegelőzés fontosságát hirdette meg a kormányzat az utóbbi években. Mire számíthat Eger lakossága a kormányprogram keretében?

– Egerben négy háziorvosi, valamint egy gyermekorvosi praxis fogott össze az elmúlt időszakban létrehozva egy közösséget, amelynek lényege, hogy a háziorvosi, gyermekorvosi praxisok kiegészülnek dietetikussal, gyógytornásszal, mentálhigiénés szakemberrel, nővérekkel és védőnővel is. Úgy gondolom, hatalmas jelentőségű programról van szó: 8600 felnőttet és 460 gyermeket érint az együttműködés. A program uniós pályázati támogatással valósul meg 110 millió forintból, s ez év végéig tart. Elsősorban azokat szeretnénk bevonni, akik nagyon ritkán jelennek meg a háziorvosuknál, és akkor is csak ezért, mert éppen betegek és már kénytelenek elmenni. Ilyenkor általában szűrésre, tanácsadásra nincs idő, pedig nagy terhet venne le mind a háziorvosok válláról, mind pedig a kórházakról, ha bizonyos problémákat mielőbb kiszűrnének, s már a kezdetekkor tudnának kezelni.

– Ön bizonyára tudatos az egészségére. Hogyan és mit tesz a munka és pihenés helyes arányáért?

– Kollégáimmal azon (is) dolgozunk, hogy az egriek testi-lelki egyensúlyban aktív, tartalmas, minőségi életet élhessenek. Igyekszem magam is odafigyelni erre, egyebek között azzal, hogy néhány éve célul tűztem ki, hogy naponta 10 ezer lépést tegyek. Megesik, hogy estefelé még nincs meg a kvóta, ilyenkor sétálok egy kört, vagy más útvonalat választok… A szellemi felfrissülés is fontos, hiszen mindennapjaim a rendkívüli intenzitásról szólnak, egyik tárgyalás, fontos ügy éri a másikat. A kikapcsolódásban segítséget nyújt a költészet, az irodalom, vagy éppen a zene; az Egerben otthonra lelt Kaláka Fesztiválon visszatérő vendég vagyok, de a Gárdonyi Géza Színház és az Érsekkerti Nyári Játékok előadásait is rendszeresen látogatom.

– Mi az Ön életigenlése?

– Nap, mint nap szívvel-lélekkel dolgozom Egerért, hiszen nem titok, minden ide köt. Úgy vélem, ez sok erőt ad, emellett pedig igyekszem egészségesen élni, s meglelni az élet apró örömeit, ami ott van egy kedves történetben, jó regényben, vagy akár egy-egy pohár szép borban.

Dr. Gémesi György:
Amiben hiszel, az van

– Gödöllőről szinte mindenkinek Erzsébet királyné, közismert nevén Sissi jut eszébe, és talán sokan azt is tudják, hogy egészségét-lelkét tartotta itt karban. Vajon Gödöllő polgármestere mit tehet orvosként és városvezetőként az egészségfejlesztésért?

– Az Önkormányzat feladata az egészségügyi alapellátások biztosítása (háziorvosi, gyermekorvosi, védőnői, fogászati, orvosi ügyeleti ellátás stb.). Sajnos ma sokszor az alapellátásban is megyünk az események után, és már a kialakult betegséget kell gyógyítani, ahelyett hogy a betegség megelőzésén lenne a hangsúly. Nagyon fontos lenne, ha az egészséges életmód, a mozgás, egészséges táplálkozás nagyobb hangsúlyt kapna az emberek életében. Erzsébet királyné jó példa arra, hogy már abban a korban is, amikor élt, nagy hangsúlyt fektetett a helyes étkezésre és a sportra. Ezért tudott megmaradni élete végéig Európa egyik legszebb uralkodónőjének.

Gödöllő fejlesztésében kiemelt hangsúlyt szánunk az egészséges életmódhoz szükséges feltételek kialakítására közösségi terek fejlesztésének formájában. Kiemelt szerepet kapott az elmúlt években a város kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása, illetve számos konferencia, tájékoztató előadás és közösségi akció hívta fel a figyelmet az egészséges életmódra.

– Gödöllő lakossága mennyire figyel a betegségmegelőzésre?

– Gödöllő fiatalos város és ez nem feltétlen az átlagéletkort jelenti, hanem a gondolkodásmódot, aminek kapcsán a betegség megelőzése kiemelt jelentőséggel bír, melyre több civil szervezet (Cukorbetegek Egyesülete, Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezete) számos tájékoztató előadáson hívja fel a figyelmet.

– Milyen terveik vannak az egészségfejlesztésben?

– A város igyekszik erején felül biztosítani az egészségügyi ellátás minőségi feltételeit, ennek érdekében folyamatosan eszköz fejlesztéssel segíti az állami feladatként működő járóbeteg ellátás intézményeit. Jelenleg folyik egy 120 millió Ft-os beruházás keretein belül a tüdőszűrő állomás áttelepítése, új orvosi eszközökkel való ellátása. Kiváló szakemberek munkájának eredményeképpen Gödöllő tüdőszűrő állomás nagy szerepet játszik a tüdőbetegségek megelőzésben is.

– Van arra irányuló törekvés Gödöllő egészségügyi ellátásában, hogy a komplementer medicina egyes területei a hagyományos orvoslás mellé bekerülhessenek?

– Az egészségügyi ellátás szakmai részére az Önkormányzatnak nincs igazán ráhatása, de természetesen kiváló orvosok felkészültsége segíthet az alternatív gyógymódok befogadásában, bár ennek jogszabályi háttere még nagyon hiányos.

– A daganatos betegségből való gyógyulás legjobb módja a prevenció. A szűrések népszerűsítésével a betegségmegelőzés fontosságát hirdette meg a kormányzat utóbbi években. Mire számíthat Gödöllő lakossága a kormányprogram keretében?

– Daganatos betegségek megelőzése szempontjából fontos a szűrés lehetősége. Minden olyan programot, ami ezt segíti, lehetőségéhez mérten a város támogatja. Ebben nagyon komoly segítséget adhat a civil szervezet formájában működő Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezete, ahol komoly aktivitással, számos önkéntes szakemberrel van lehetőség a szűrések népszerűsítésére, illetve olyan lehetőségek pályázati úton való kihasználására, melyek közelebb hozzák, elérhetővé teszik a lakosság részére a szűrővizsgálatokat. Természetesen ebben is nagyon komoly szerepet kell kapnia a felvilágosításnak és ezzel foglalkozó közösségek aktivitásának. Ezen a területen a kormányprogramot jól kiegészíthetik az önkormányzatok és civil szervezetek munkája.

– Ön bizonyára tudatos az egészségére. Hogyan és mit tesz a testi-lelki-szellemi harmóniáért?

– Én magam orvosként is figyelek az egészségemre, vigyázok, hogy a kor előrehaladtával véletlenül se alakuljon ki betegségtudatom, melyben a rendszeres sport nagy segítséget nyújt nekem, de természetesen a lelki és szellemi töltekezés sem maradhat el. Rendszeresen járok színházi előadásokra, koncertekre, sőt játszom szerepeket amatőr színházi csoport előadásaiban, mely szintén segít a testi-lelki egyensúly, harmónia megteremtésében.

– Ismeretes, hogy alapítóként csatlakozott a Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezetéhez. Mi vezérelte ebben a döntésében: a jótékonyság, figyelemfelhívás, tudatformálás fontossága?

– Elsőként léptem be a Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezetébe, hogy ezzel is demonstráljam a megelőzés fontosságát és mint orvos azt is, hogy a rákbetegségek életünkben való megjelenésével nem szabad feladni a harcot, hanem megfelelő szakemberek segítségével, közösségbe való tartozással, az ott lévő szeretet, pozitív energia megtalálásával le lehet küzdeni a betegséget.

– Mi az Ön életigenlése?

– Hívő emberként röviden: „Amiben hiszel, az van.”

VM

eletigenlok.hu

Similar Posts