Kutatók álláspontja szerint Magyarországon legalább 760 ezer nő él, akinek volt valaha az életében bántalmazó kapcsolata. Bántalmazás alatt azonban nem csak fizikai erőszakot értünk. Többféle formája lehet: ilyen például a lelki erőszak.

A párkapcsolaton belüli erőszak a szóbeli erőszaktól a gyilkosságig fajuló cselekmények széles skáláján helyezkedhet el. Még ma is sokan vannak, akik kizárólag a fizikai tettlegességet tekintik párkapcsolati erőszaknak, holott a szóbeli, lelki bántalmazás is ugyanolyan mély sebeket tud ejteni. A bántalmazásnak ez a fajtája azonban nem mindig egyértelmű, mivel a lelki erőszak egy rendkívül finom, alattomos eszköz a bántalmazó kezében.

Gúnyolódás

A gúnyolódás és a nyilvános megalázás nem része az egészséges párkapcsolatoknak. Az abuzív fél gyakran nyúl ehhez az eszközhöz, hogy megszégyenítse párját akár ismerősök, akár ismeretlenek előtt.

Folyamatos bűntudat

A bántalmazó kapcsolat egyik jele lehet, ha a bántalmazott fél folyamatosan bűntudatot, szégyent érez, gyakorlatilag ok nélkül. Az is együtt jár vele, hogy az áldozat egy idő után folyamatosan monitorozza majd saját tetteit annak érdekében, nehogy valami olyasmit tegyen, amit majd a másik kritizálni fog. De egy bántalmazó azt is könnyen eléri, hogy a bántalmazott érezze bűnösnek magát az ő hibái miatt. Például elhiteti a másikkal, hogy azért iszik, azért emel kezet rá, mert nem úgy viselkedett, ahogy kellett volna.

Állandó őrizet

A lelki bántalmazás egyik módja, hogy az áldozatot állandó kontroll alatt tartják. A bántalmazó nemcsak partnere telefonját, számítógépét túrhatja fel, hanem egy idő után azt is szabályozhatja, hogy mikor, hova és kivel mehet. Ezt a “pórázt” pedig az idő múlásával általában egyre rövidebbre húzzák.

Teátrális gesztusok

Amikor egy abuzív fél úgy érzi, hogy átlépett egy határt, és partnere kezdi megkérdőjelezni a kapcsolatot, akkor ellensúlyozásképp valamilyen nagystílű gesztussal próbálja elterelni a problémákról a figyelmet. Lehet ez egy drága vacsora vagy akár egy luxusutazás is.

Manipulálás

Egy manipulátor sokszor kezd olyan tényeket tagadni, amelyekről egyébként ő és párja is tudja, hogy igazak. Magyarán pókerarccal képes szemtől szemben letagadni olyan dolgokat, amelyeknek pedig mindketten szemtanúi voltak. A manipulátor célja ezzel, hogy a másik megkérdőjelezze saját magát és bizonytalanná váljon.

Támogatás nélkül

A lelki bántalmazás egyik eszköze, mikor a bántalmazó fél folyamatosan negatív fényben tüntetni fel a másik képességeit, céljait. Ha például az áldozatot éppen előléptették munkahelyén, akkor az abuzív fél mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy párja ne érezze saját sikerének a dolgot, hogy eltántorítsa jövőbeli terveitől és letörje az önbizalmát.

Bókok helyett kritika

Egy abuzív személy a kapcsolat kezdetén rendkívül megnyerő tud lenni: ha kell, folyamatosan bókol és ajándékokkal halmozza el a párját. A bókok azonban egy idő után nemcsak eltűnnek, hanem át is alakulnak rosszindulatú megjegyzésekké: ami korábban tetszett neki, szép lassan hibává alakul. Nemtetszésének pedig amikor csak tud, gúnyosan hangot is ad.

Az empátia teljes hiánya

Ahelyett, hogy a felmerülő problémák megoldásában segédkezne, a bántalmazó inkább elbagatellizálja ezeket, azt sugallva, hogy a probléma igazából a másikkal van, hogy csak túlreagálja, vagy egyszerűen túlérzékeny. Mindennek eredménye pedig az lehet, hogy az áldozat elveszíti a hitét saját ítélőképességében.

Pénzügyi zsarolás

A folyamatos pénzügyi kontroll a bántalmazók egyik jól bevált módszere, amelyet gyakran neveznek gazdasági erőszaknak is. Ide tartozik, mikor az abuzív fél anyagi függésben tartja a másikat, eltiltja vagy lebeszéli a munkáról, elsajátítja a fizetését, megkérdőjelezi a mindennapi kiadásokat, és fillérre való elszámoltatást követel.

Forrás: hazipatika.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

 

 

Similar Posts