Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A rendszeres meditáció pozitívan hat a lelkünkre és a testünkre is – agyunk működését például az alábbi módokon változtatja meg.

Csökkenti a stresszt és a szorongást

Agyunkban az úgynevezett amigdala (mandulaformájú struktúra a halántéklebenyben) felelős a stressz, a nyugtalanság és a félelmek kialakulásáért. Ezeket a negatív érzéseket kutatások szerint meditációval lehet csökkenteni, méghozzá úgy, hogy a rendszeresen meditálóknál az agy ezen területén kisebb lesz a sejtsűrűség.

Fókuszban a környezet

Ki tudja magát igazán jól érezni, ha minden helyzetben csak önmagára gondol? A meditáció ebben is segít: önmagunkról a környezetünkre irányítja a fókuszt. Így hozzájárul, hogy jobban megéljük, jobban élvezzük a pillanatot.

Lelassítja agyunk öregedését

A UCLA egyetemen készült tanulmány rámutatott, hogy egészséges életmódunk meditációval kiegészítve hozzájárul, hogy ne csak a testünk, hanem az agyunk is tovább fiatal maradjon. A tanulmány készítői két csoportot vizsgáltak. Az egyikben olyanok voltak, akik 20 éven át meditáltak, a másikban pedig olyanok, akik nem. A kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy a meditálók agya nem öregedett olyan mértékben, mint a nem meditálóké. Ha most elkezdené magát ostorozni, mert nem meditált az elmúlt 20 évben, ne tegye, inkább kezdje el ma, és élvezze az előnyeit – akár már nyolc héten belül.

Az önkontroll fejlesztése

Aki úgy érzi, hogy lehetne egy kicsit több önfegyelme, annak is ajánlott a meditáció. Ez a tevékenység ugyanis erősíti az agyban az önkontrollért felelős területeket. Ennek köszönhetően pedig könnyebb például búcsút mondani a rossz szokásoknak – méghozzá örökre. Egy tanulmány szerint más kezeléseknél jóval hatásosabbnak bizonyult a meditáció olyan embereknél, akik a cigarettát próbálták letenni.

Javítja a koncentrációt és a memóriát

Egy másik tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a rendszeresen meditálók figyelme nem kalandozik el annyit, és javul a memóriájuk is. Alanyaik, miután rendszeressé tették mindennapjaikban a meditációt, korábbi eredményeiknél átlagosan 16 százalékponttal többet értek el egy teszten.

Forrás: hazipatika.com

Életigenlők.hu

Similar Posts