Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A muskátli, egyike a legelterjedtebb növényeknek, melyek ablakainkat díszítik. Szépsége mellett számottevő azonban gyógyhatása is. Kevesen tudják, hogy a muskátli gazdag flavonoidokban, mely hasznos a rák megelőzésében és kezelésében, erős antioxidáns tartalmánál fogva. Ugyanakkor a muskátli tulajdonságai közé tartozik, erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása is.

“Terápiás célokra a kifejlett növény leveleit és gyökerét használhatjuk” – nyilatkozta dr. Daniela Stan családorvos. Azonban azt megjegyzi, hogy használat előtt, minden esetben kérjük ki az orvos tanácsát.

Erősebb hatása van, mint a fokhagymának!

A népi gyógyászatban, úgy a vad, mint a termesztett fajtáját, már a XVI. század óta alkalmazzák. Az összes közül, a legnagyobb gyógyhatással, a nagy levelű, erős illatú fajta rendelkezik. A tudósok szerint, a baktériumokkal folytatott harcban a muskátli meghaladja a fokhagyma szerepét.

Hogyan használjuk a muskátlit gyógyításra?

A gyógyászati receptek elkészítéséhez, a levelek és a virágok mellet, az elöregedett növények gyökerét is felhasználják, a szárral együtt. A gyökeret jól megmossuk, megszárítjuk és papírzacskókban tároljuk a felhasználásig. A növény gyökere nagyon gazdag keményítőben, flavonoidokban, szénhidrátban, míg a levele nagymértékű C-vitamin tartalommal rendelkezik, a karotin és glükóz tartalma mellett.

Nézzünk néhány, a népi gyógyászatban alkalmazott receptet!

Hipertónia, idegrendszeri rendellenességek, ingerlékenység kezelésére

Vegyünk egy kanál friss, apróra vágott muskátli levelet és öntsünk rá egy csésze forró vizet, hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le. Naponta háromszor egy kanállal használjunk belőle, az evések előtt 15 perccel, egy héten keresztül.

Vesekő estén

Két kanál friss, apróra vágott muskátli levélre öntsünk egy csésze lobogó vizet, hagyjuk állni két órát, majd szűrjük le az így elkészített infúziót. Egy fél csészével fogyasszunk el belőle naponta kétszer, evés előtt 30 perccel. A kezelést 10 napig folytathatjuk, majd 10 nap szünet és ha szükséges, megismételjük.

Fogfájás estén

Tegyünk az arcunkra egy muskátli levelet, ahol van a fájdalom helye és hagyjuk rajta 20 percet. Szükség esetén megismételhetjük.

Kötőhártya gyulladás esetén

Egy kanál apróra vágott muskátli levélre vagy virágra öntsünk forró vizet és hagyjuk állni egy órát. Szűrjük le, majd az így kapott főzettel borogassuk a szemet.

Bőrgyulladás és ekcéma estén

Három kanál apróra vágott levélre öntsünk két csésze forró vizet, hagyjuk állni két órát, szűrjük le és borogassuk vele a beteg testrészeket.

Furunkulus és gennyes sebek esetén

Forró vízzel és muskátli levéllel főzetet készítünk, hagyjuk kihűlni és borogassuk vele a problémás bőrfelületet.

Forrás: filantropikum.com

Életigenlők.hu

Similar Posts