Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A legjobb lesz, ha felveszi a tánccipőjét vagy megtanul gitározni, esetleg ecsetet kap a kezébe, hiszen ezek a művészeti tevékenységek segítenek a stressz levezetésében, illetve segítenek hosszabb és egészségesebb éltet élni. A legújabb kutatások szerint a művészeti tevékenységekben való részvétel az idősebb felnőttek számára rendkívül előnyös.

A kutatók úgy vélik, hogy az éneklés javítja a mentális egészséget és jelentősen javítja a jólét érzetét, azaz az élet minőségét. A táncórák javítani képesek a motoros képességeket, sőt még az élet későbbi szakaszában is jelentősen képesek lecsökkenteni a demencia kialakulásának esélyeit. Bármilyen hangszeren történő játszás szintén pozitívan hat az egészségére, többek között az idősebb kori agyat érintő betegségek esélyeit képes minimalizálni. A képzőművészeti tevékenységek mindemellett növelik a társadalmi szerepvállalást, a pszichológiai egészséget és az önbecsülést.

Az olyan tevékenységek, mint festés, tánc vagy éppen az ének, javítják a mentális egészséget és a rugalmasságot, megakadályozzák a társadalmi elszigetelődést.

Az idősebb, hatvan év fölötti személyek gyakran járnak templomi vagy más kórusokba, ahol kedvükre énekelhetnek. Ez nagyon remek elfoglaltság, hiszen a rendszeres éneklés és a közösségben való részvétel csökkenti a szorongást és a depresszió kellemetlen tüneteit.

A táncolás is pozitívan hat az idősebb emberekre, hiszen egyrészt erősíti a szociális kapcsolataikat, másrészt a tánc javítja a megismerést és a figyelmet, a testtartást, az egyensúlyt, a manuális és a motoros képességeket.

A festés a fent említetteken kívül a jólétre és a mentális képességekre is kedvező hatással van, de a kreativitást is fejleszti, nem beszélve közérzetjavító hatásairól.

Amikor egy ember boldogságérzete elkezd javulást mutatni, illetve a társadalmi kapcsolatai is javulnak, és egyre szorosabbá válnak a kreatív elkötelezettsége révén, akkor ezzel nemcsak az izoláció, hanem a depresszió is jelentős mértékben lecsökkenhet, amely elősegíti, hogy az illetőnek soha, vagy csak élete utolsó szakaszában legyen kapcsolata az egészségügyi rendszerrel.

Hozzáértők szerint a művészettel jelentősen ellensúlyozni lehet a magány és a depresszió által okozott negatív hatásokat, és a művészeti tevékenységekben való részvétel növeli az önbecsülést, a motivációt. Emellett pozitívan hat a társadalmi kapcsolatokra és még az élet minőségének javulását is előidézheti.

A művészet gyakorlása és a művészetterápia már demenciában és Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében is bizonyított. A beteg embereknek nemcsak a kapcsolatai javulnak a művészet segítségével, de a nyelvi kommunikációban keletkezett zsákutcák is megnyílnak a kreativitással foglalkozó beteg személyek előtt, hiszen önmagukat egy másfajta képességgel próbálják kifejezni. Azonban ezeknél az embereknél az elszigeteltség és a szorongás érzése is jelentősen csökken. A művészet, a tánc, a zene inspirálja az ilyen frusztráló körülmények között élő embereket. A terápiás művészeti tevékenységek ösztönzik az elméjüket, és még az agresszív viselkedési tüneteket is csökkenteni tudja.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts