OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Habár a szezonális depresszió télen jelentkező tüneteit sokan ismerik, kevésbé köztudott, hogy a probléma a nyári hónapokban is felléphet.

A szezonális depressziót nem könnyű diagnosztizálni, ebben gyakorlatilag minden szakértő egyetért. Definíció szerint ez egy olyan formája a depressziónak, amely szezonális mintát követve legalább két egymást követő évben jelentkezik. Viszont mivel inkább a depresszió altípusa, mint konkrét különálló betegség, nehéz megmondani, hogy a tünetek szezonális depresszióra vagy a betegség valamely más formájára utalnak-e. Szintén nem egyszerű megkülönböztetni a szezonális depressziót attól az általános rosszkedvtől, amely sokakon eluralkodik telente a hideg idő és a kevesebb természetes fény hatására.

A nyári szezonális depresszió pedig még a télinél is titokzatosabb, illetve ritkábban fordul elő. A szakemberek jelenleg is vizsgálják, hogy pontosan milyen okok állhatnak a háttérben. Számos elmélet született már: van, aki szerint a cirkadián ritmus változásai okozzák, van, aki szerint az idegpályák szabályozási gondjaival hozható kapcsolatba a panasz, de az is egy lehetőség, hogy a jelenségnek genetikai háttere van.

Az biztos, hogy a szezonális depresszió, akármilyen évszakban jelentkezzen is, nagyban összefügg a belső óránkkal, amelynek működését ugyanúgy megzavarhatja a kevés, mint a kifejezetten sok napfény. Ismert továbbá, hogy a téli szezonális depresszióban szenvedők általában többet esznek és többet alszanak, míg a nyári forma általában alvászavarokkal, csökkent étvággyal és nem ritkán fogyással jár.

Forrás: hazipatika.com

Életigenlők.hu

Similar Posts