A szilvát nagyon sokan szeretik. Hazánkban ősszel érik, ha azonban év közben kívánjuk meg ezt a finom gyümölcsöt, aszalt formában is bátran fogyaszthatjuk, hiszen ez az egyik legegészségesebb gyümölcs a világon. Nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot. Mivel gazdag forrása a káliumnak, nagy szerepe van a vérnyomás szabályozásában és így a szív egészségének fenntartásában.
Antioxidáns bomba
A szilva tele van antioxidáns növényi vegyületekkel, amelyek megakadályozhatják, hogy a sejtek és a szövetek károsodjanak, hiszen az antioxidánsok csökkentik a szabad gyökök mennyiségét a szervezetben.
A szilva nagy mennyiségben tartalmaz még antociánokat is, amelyek a sötét színét adják, emellett kiemelkedő a hatásuk a krónikus betegségek elleni védelemben is.
Gyulladáscsökkentő hatás
Ez a közkedvelt gyümölcs olyan növényi vegyületekben is gazdag, amelyek eredményesen csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladásokat. Ha csökken a szervezetben a CRP-markerek szintje, akkor kevesebb az esély a szívbetegség és a diabétesz kialakulására, de még az elhízás és a rákos betegségek esélye is csekélyebb lehet.
Védelem a cukorbetegség ellen
A szilva meglehetősen gazdag polifenol klorogénsavban, amely egyensúlyba hozza a vércukorszintet és csökkenti az étvágyat. Ez a vegyület egyébként a kávéban is megtalálható. Mivel a gyümölcs sok rostot tartalmazz, így szabályozni tudja a cukor felszívódását és hasznosulását és ilyen módon védhet meg bennünket a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben.
A szilva nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz, hiszen nagy mennyiségben jelen vannak benne a vitaminok és ásványi anyagok. Ilyen például a kalcium és a kálium, amelyeknek a vérrögképződés csökkentésében is van szerepük, hasonlóan a K-vitaminhoz. A szívbetegségek kockázati tényezőit csökkentheti a szilvában található kálium és C-vitamin és a polifenolok is. A gyümölcs magas polifenol-tartalma a kognitív hanyatlás megelőzésében is aktívan részt vesz.
A szilvából remek salátát is készíthetünk
Hozzávalók
- 5 db nagyobb szilva
- 1 nagy fürt szőlő
- 1 citrom frissen facsart leve
- sajt
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- balzsamecet
- olívaolaj
- pirított mandula
- pirított dió
Elkészítés
Mossuk meg a gyümölcsöket, a szilvát vágjuk kisebb darabokra, majd mindkét gyümölcsöt tegyük egy salátástálba. Adjuk hozzá a felkockázott sajtot, ezt követően készítsük el a dresszinget. Keverjük el az olívaolajat, a balzsamecetet, a sót, a borsot és a citromlevet, majd öntsük le ezzel a salátánkat. Végül szórjuk meg a tetejét pirított mandulával és dióval.
Forrás: gyogyszernelkul.com
*** *** *** ***
Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!