“…hogy a rák ellen folytatott küzdelem eszméje a világon élő összes ember szívében és gondolataiban éljen”

A rák elleni küzdelem világnapját 2000 februárjában, a Párizsban tartott első világkongresszusán hirdette meg a Nemzetközi Rákellenes Unió (International Union Against Cancer – UICC). Mivel a történelmi dokumentumot február 4-én írták alá, a mai napig ekkor hívják fel a figyelmet a világméretű összefogásra.

A Nemzetközi Rákellenes Unió minden kampányában ajánlást ad ki a rák elleni küzdelem világnapjára. 2018. november 22-én bejelentett új kampányában a következő három év (2019-2021) jelmondatául az „I am and I will” (Vagyok és leszek) szlogent választotta. Az egész világra kiterjedő kezdeményezés célja, hogy mindenkit cselekvésre szólítson fel a rák elleni küzdelemben, és ez által hívja fel a figyelmet az időben felismert egyéni felelősségvállalás fontosságára. A hosszú távú hatás elérése céljából a kampány a rákkal kapcsolatos információkkal kíván szembesíteni, és az egyéni cselekvés, a változtatás fontosságát hangsúlyozza.

Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések után a daganatos megbetegedések számítanak fő haláloknak.

A betegség okait nehéz egyetlen tényezőre szűkíteni, hiszen a rák multikauzális (számos okra visszavezethető) betegség, azaz több tényező együttes jelenléte szükséges a kórkép megjelenéséhez. A megelőzés egyik lehetősége (primer prevenció) a rákbetegséget előidéző rizikófaktorok időben történő felismerése és kiküszöbölése. A dohányzás abbahagyásával, az alkoholfogyasztás csökkentésével, a testsúly normalizálásával, a rendszeres testmozgással, a helyes táplálkozással és a stressz kezelésével sok életet meg lehetne menteni.

A másodlagos megelőzés (szekunder prevenció) fontossága is vitathatatlan. A szűréseken, szűrővizsgálatokon való rendszeres, időközönkénti részvétel a már kialakult, de kezdeti stádiumban lévő betegség felismerését, gyógyításának minél korábbi megkezdését segíti. Hazánkban a szervezett keretek közt történő emlő-, méhnyak- és vastagbélszűréseken az adott korcsoportba tartozó lakosoknak van lehetősége részt venni.

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek