A szerelem nagyszerű érzés: a világ megszűnik körülötted, a szíved kihagy egy ütemet, több arasszal jársz a föld fölött és mintha még a szomszéd morcos néni is kedvesebben nézne rád. A tudósoknak pedig már arra is van bizonyítékuk, hogy a szerelem nemcsak érzésnek jó, de a legjobb egészségmegőrző „szer” is egyben.

Azt, hogy a szerelem miért ragyogó érzés, senkinek sem kell bemutatni. Iszonyúan erős is tud lenni: birodalmak, emberek sorsa és rengeteg pénz cserélt már gazdát szerelemből. Természetes hát, hogy a tudósokat régóta foglalkoztatja az a kérdés: ha ekkora befolyással van ennyiféle dologra, milyen hatással van az ember egészségére?

Szerencsére számos kutatás született a témában az elmúlt évtizedekben, így bizonyítani is tudjuk, amit sokáig csak éreztünk: a szerelemtől valóban jobban leszünk.

Jó hír, hogy a kutatások hosszú sorából az is bebizonyosodott, hogy a szerelem és a szeretet ebből a szempontból hasonló, vagyis a barátok, rokonok közelsége, az egymással való törődés szintén meghosszabbítja az életet.

A szerelem hatásai az egészségedre

A szerelem jó a szív- és érrendszernek

A Pittsburgi Egyetem egyik kutatása bebizonyította, hogy azok a nők, akik boldog és szeretetteljes házasságban éltek, jóval kevesebb arányban szenvedtek szív-és érrendszer megbetegedésektől mint azok, akik nem.

A szerelemtől hosszabb ideig élsz

A témával foglakozó szociológusok régóta kiderítették a statisztikai adatokból, hogy a házasság megnöveli az élettartamot, és az életminőséget is javítja. Ez főképpen a teremtés koronáira nézve igaz, hiszen a házas férfiak időskorban kisebb eséllyel halnak meg valamilyen betegség következtében, (bár a nőknek sincs okuk panaszra).

Ezen kívül az is igaz, hogy (a viccekkel ellentétben), a házas emberek általában boldogabbnak tartják magukat, mint a vizsgált nem házasok.

A szerelem az élet értelme

A fenti adatot a világ leghosszabb ideje tartó kutatása is alátámasztja. A Harvard egyetemen több mint 70 éve zajlik a vizsgálat, hogy mi a boldogság titka. Ennek során emberi életeket követnek végig, és bizonyos időközönként megvizsgálják, milyennek látják az életüket. A hosszú idő alatt összegyűlt rengeteg adatból is az derül ki, hogy az emberi élet értelme leginkább a kapcsolatainkban rejlik: a hatalom, a pénz, a siker, a karrier mind-mind másodlagos. Akinek viszont vannak tartalmas baráti kapcsolatai, vagy párja, annak jó esélye van a boldog és egészséges életre, míg a magányos farkasoknak a kutatás szerint van okuk némi aggodalomra.

A szerelem csökkenti a depressziót és a függőségeket

Az Egyesült Államokban működő Health and Human Services kutatóinak azt is sikerült igazolniuk, hogy a házasságban vagy hosszú távú kapcsolatban élő emberek kisebb eséllyel lesznek depressziósak, alkohol- vagy drogfüggők, mint a többiek. Az elszigetelődés komoly rizikófaktora lehet a depressziónak, és más, ehhez kapcsolódó betegségeknek, ettől azonban egy tartalmas, és biztos kapcsolat megvédhet téged.

A boldog és jól működő párkapcsolat normalizálja a vérnyomásodat

A magas vérnyomás és az ehhez kapcsolódó betegségek hazánkban a leggyakoribb halálokok közé tartoznak, ezért is fontos az a tény, hogy a boldog és jól működő (pár)kapcsolatokban élő embereknek kevésbé kell tartaniuk ettől. Ez persze csak nagy átlagban van így, hiszen ha valaki egészségtelenül étkezik, dohányzik, akkor a boldog kapcsolatai sem fogják megóvni egy csúnya végtől. Az Annals of Behavioral Science egyik tanulmánya szerint a boldog párkapcsolatban élő személyeknek általában közelebb volt a vérnyomása a normális értékhez, mint azoknak, akik egyedül voltak.

A szerelem segít megbirkózni a bajokkal

Az élet csupa küzdelem; ezért jó hír, hogy a szeretet nem csupán megelőzi a bajt, hanem segít megbirkózni vele. A betegségekkel való küzdelem ráadásul általában lelkileg is megterhelő feladat, ebben viszont sokat segít, ha az embernek stabil és megbízható kapcsolatai vannak, érzi, hogy szeretik, és vannak olyanok, akiket ő szerethet.

A szerelem és a szeretet tehát nem véletlenül tartoznak életünk legfontosabb érzései közé. A varázslatos pillanatokon túl pedig most már nyugodtan kijelenthetjük: ha valaki szeret egy másik embert, és az viszontszereti, az nemcsak a testi, hanem a lelki egészségük szempontjából is fontos.

Forrás: egeszsegmagazin.com

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek