Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Egyes szakemberek úgy vélik, hogy a kávé és koffeines társainak fogyasztása előnyökkel jár, azonban mások azt gondolják, hogy vannak jobb módok is az energiaszint növelésére. A koffeines italok – beleértve a teát, a kávét és az energiaitalokat – több száz biológiailag aktív vegyületet tartalmaznak, és ezek negatívan hatnak az emberi szervezetre.

Bár teljesen törvényes, de a kávéban és más koffeines italban megtalálható koffein egy stimuláló szer. Ez egy vegyi anyag, amely befolyásolja a központi idegrendszert (CNS). A koffein növeli a pulzusszámot, az éberséget és különféle módon változtatja meg az agy és a test működését. Egyes ilyen változások akár veszélyesek is lehetnek.

A világon a leggyakrabban fogyasztott koffeines ital a kávé. Köztudott, hogy a túl sok koffein koffeintúladagolást okozhat. Ennek egyik szembetűnő jele az idegesség, de a nyugodt alvást is megzavarhatja. Például napi 3 vagy ennél több csésze kávé megzavarhatja a hormonszintet és komolyan növelni képes a PMS tüneteit.

A legtöbb kutatás azt mutatja, hogy a kávéfogyasztás az étrendi antioxidánsok egyik legfőbb forrása, és gátolhatja a betegségeket okozó gyulladást, mások azonban úgy vélik, hogy fontos a mértékletesség és tisztában kell lennünk a kockázataival is.

Míg egyes esetekben élénkítő hatása van a koffeinnek, más esetekben súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Növelheti a vetélés és az abnormális terhesség kockázatát, de okozhat szorongást, vércukorszint- és szívproblémákat is.

A hivatalos bejegyzés szerint akkor szenved el valaki koffeintúladagolást vagy koffeinmérgezést, ha a következő tünetek mindegyike jelen van: nyugtalanság, idegesség, izgalom, álmatlanság, kipirult arc, gyomor-bélrendszeri zavar (hasmenés), izomrángás, a gondolkodás és a beszéd megváltozása, tachycardia vagy szívritmuszavar, illetve pszichomotoros agitáció.

A túl sok koffeinfogyasztásnak más tünetei is lehetnek. Okozhat légzési problémákat, az éberséget is megváltoztathatja és zavart is előidézhet. A túl sok kávé szédüléssel, ájulással és lázzal is együtt járhat. Generálhat hallucinációkat, megnövekedett vizeletürítést és szomjúságot. De jelentkezhet szabálytalan szívverés, izomrángás, illetve izzadás is.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts