A fóbia szó görög eredetű, az egyes fóbiák eredete azonban a legtöbb esetben ismeretlen: irracionális mértékű, szinte bénító félelemérzet valamitől, aminek a közelsége, látványa, ténye, lénye az embert rettegéssel tölti el.

Sokféle fóbia létezik, a szó utótaggá vált ezeknek a félelmeknek a megnevezésében. Az akrofóbia, azaz tériszony, a demofóbia, azaz tömegiszony, vagy a klausztrofóbia, azaz a bezártságtól való félelem például jól ismert fóbiák, de vannak sokkal ritkábbak is.

Érdekes, de nem csak veszélyes, esetleg fájdalmat, életveszélyt okozó dolgok kelthetnek fóbiákat. Az ember egészen furcsa dolgok miatt is megélheti a rettegést. Hiába indokolatlan, a félelem ilyenkor is kínzó, és nehéz vele megküzdeni.

A peladofóbia például a kopasz emberektől való félelem, a pesfóbiás ember pedig a lábfejek látványát nem bírja. A cathisofóbiások nem mernek leülni, az eritrofóbiások folyton attól tartanak, hogy el fognak pirulni . A gefirofóbiások homlokát a hidaktól veri a víz, a kozmikofóbiások pedig a végtelen csillagos ég látványát nem bírják. A nozofóbiások attól rettegnek, hogy bármi megfertőzheti őket, a mizofóbiások a különféle szennyeződésektől ódzkodnak. A neofóbiás az új dolgoktól fél, a vénusztrofóbiás a szép nőktől retteg.

Vannak, akik egyszerű számoktól készülnek ki teljesen. Aki a nyolcastól irtózik, az oktofóbiás, aki a négyestől, az tetrafóbiás. A terdekafóbia vagy triskaidekafóbia a 13-as számtól való rettegést jelenti. A paraszkvavedekatriafóbiások kifejezetten a péntek 13-tól szaladnának ki a világból. A félelmet a gonosz számától, a 666-tól valahol még értjük is: aki ettől retteg, az hexakosioihexekontahexafóbiás. Kiolvasni sem könnyű, igaz?

Apropó, gonosz: léteznek horrorfilmbe illő fóbiák is. Ilyen például a tetrabisfóbia. Aki ebben szenved, attól fél, hogy a sötétben nem fog levegőt kapni. Aki fazmofóbiás, az a szellemektől retteg, aki pedig tafofóbiás, nem bírja a sírok látványát és retteg, hogy élve fogják eltemetni.

Egyik sem lehet kellemes, de egyben megegyezhetünk: a legrosszabb mégis annak az embernek, aki panfóbiás. Ő ugyanis nem egy-egy adott dologtól fél, ami csak hébe-hóba bukkan fel környezetében, és nem is egy irreális dologtól, hanem mindig mástól retteg, ami épp eszébe jut – de szüntelenül.

Kovács Gabriella

Forrás: femina.hu

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek