Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Október 1. A Zene világnapja

,,A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő.
Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.”
(Kodály Zoltán)

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre emelte október 1-jét A ZENE VILÁGNAPja rangjára.

A zene észrevétlenül életünk részévé vált már a születésünk előtt. Az anyaméhben hallottuk anyukánk hangját, majd később csecsemőként az altatódalaira merültünk álomba. Aztán az óvodában, iskolában színes zenei világgal ismertettek meg bennünket, később pedig az ízlésünknek megfelelő stílusú zene andalított, pezsdített fel, vagy nyugtatott meg bennünket.

Mindenki más stílust kedvel, de egy közös bennünk: a zene mindenkire nagy hatással van.

A zene idézhet fel kellemes emlékeket, vagy adhat energiát a sporthoz, de még ennél többet is: Ha az embert a zene úgy ragadja el, hogy képes eljutni a rajongás állapotába, akkor a szervezetében endorfinok és dopaminok szabadulnak fel. Ennek tudható be, hogy a muzsikát kifejezetten alkalmazzák a fájdalomcsillapítás esetén.

Ez a gondolat is alátámasztja azt, hogy a zene terápiás céllal eredményesen alkalmazható a stresszkezelésben, problémamegoldó készség fejlesztésében, az indulatkezelésben és enyhébb fizikai fájdalmak enyhítésében.

Mivel a hangok a fej racionális, elemző részét kikerülve közvetlenül az érzelemvilágot érik el, ezért az érzelmeinkben lévő elakadásaink és sebeink gyógyításában nagy szerepet játszhat a zene – ezt használja ki a zeneterápia.

A zeneterápia nem újkeletű gyógymód

Tudományként akkor kezdett el kibontakozni, amikor a II. világháború után a fizikailag és mentálisan sérült veteránokat amatőr és profi zenészek kezdték látogatni a kórházakban. Az érzékelhető javulást látva sok kórház intézményesítette a módszert. Az esetleges fájdalmak – legyenek azok lelki vagy fizikai természetűek – könnyebben elviselhetővé, enyhébbé és gyorsabb lefolyásúvá tehetők a zeneterápia alkalmazásával. Mindezt mellékhatások nélkül. Ha valakinek probléma van a hallásával, akkor ezt a gyógyulási lehetőséget, amit a zenétől kaphatna nem tudja, vagy csak részben képes kihasználni. A testi lelki egészség megőrzéséhez tehát elengedhetetlen a kiváló hallás, hogy a zeneterápiát akadály nélkül élvezhessük.

Forrás: auditus.net

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts