A vércukorszint egyensúlya hatást gyakorol az egészségi állapotra, mint például a szív- és érrendszerre, a hangulatra, az agyműködésre, az immunrendszerre. Hatással van a testsúlyunkra, de a nem megfelelő egyensúly még a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is megnöveli. A legfontosabb erők, amelyek befolyásolni tudják a vércukorszintet, az a bevitt táplálék és a testmozgás.

Az ősi időkben nem kellett kiemelt figyelmet fordítani az embereknek ilyen trivialitásokra, mivel az emberek általában kisebb mennyiségű és egészséges ételeket ettek és a testüket folyamatosan mozgósították a munka és a túlélés érdekében. A technológiai fejlődés nemcsak az életünket, hanem az étel beszerzését is megkönnyítette, amelyek sajnos egészségünk kárára történtek. Sajnos egyre több ember szenved cukorbetegségben és sok embernek van gondja az egészségével, de lehet, hogy még nem is tudnak róla.

Léteznek olyan gyógynövények, amelyek eredményesen csökkentik a vércukorszintet, illetve ideálisan a magas vércukorszintet az egészséges tartományba helyezik. A különböző gyógymódok eltérő módon működnek, azaz javítják a sejtek inzulinérzékenységét és az inzulintermelést, csökkentik az élelmiszerek glikémiás hatását, javítják az inzulint előállító béta-sejtek működését.

Az egyik leghasznosabb gyümölcs az emberi szervezet számára az áfonya. Azonban nemcsak a bogyós gyümölcsök, hanem a növény levelei is egyensúlyba hozzák a vércukorszintet és csökkenteni tudják a cukorbetegség okozta kellemetlen tüneteket. A népi gyógyászat már régóta alkalmazza a gyógynövény leveleiből készült teát a vércukorszint csökkentésére és a húgyúti fertőzések leküzdésére. A levelek nemcsak a vércukorszint, hanem a koleszterinszint csökkenését is megtámogatják, de védelmezik a szervezetet a kialakult károkkal szemben, illetve segítenek a béta-sejtek regenerálásában is. A levelekből készült teát csak nagy körültekintéssel, orvosi beleegyezéssel alkalmazza 1-es és 2-es típusú cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén.

A bogyós gyümölcsök modulálják és csökkentik a vércukorszintet, de más pozitív hatásai is ismeretesek. Antioxidánsokkal vannak teli, amelyek erősítik a kapillárisokat és az ereket, eredményesen harcolnak a húgyúti fertőzésekkel szemben, fokozzák a vérkeringést, küzdenek az oxidatív károsodásokkal, javítják a szemek egészségét, de jó hatással vannak a szív- és érrendszerre, illetve az agyműködésre is.

A levelek és a bogyók fogyasztása biztonságos. Azonban tannint is tartalmaznak, amelyek irritálhatják a vesét, ha nagy adagokban vagy hosszú távon fogyasztják. Ha állapotos, ha cukorbetegségben szenved, ha gyógyszereket szed, mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával, hogyan tudja a vércukorszint csökkentő gyógynövényeket a napi rutinjába beépíteni.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek