A WHO 1988-ban december 1-jét az AIDS elleni küzdelem világnapjává nyilvánította. Ennek célja, hogy mozgósítsa az embereket a HIV elleni küzdelemben, és tudatosítsa a biztonságos szexuális élet fontosságát.

A HIV vírus néhány évtized leforgása alatt világméretű problémává nőtte ki magát. A szakirodalom 1981-től használja az Acquired Immunedeficiency Syndrome (AIDS) elnevezést, azonban a betegség hátterében húzódó kórokozót, a Humán Immundeficiencia Vírust (HIV), csak három évvel később tudták azonosítani.

Egyes felmérések szerint eddig összesen 50 millióan fertőződtek meg a vírussal, és ebből 30 millióan el is hunytak. Ma évente valamivel több mint 2,5 millió új esetet és 2 millió halottat jelentenek be. A világjárvány mérséklődő tendenciát mutat; korábbi években előfordult, hogy akár 3,5 millió új esetet is felfedeztek. Kiemelkedő problémát jelent a gyermekek fertőzöttsége, 2011-ben majdnem 400 000-en betegedtek meg. A gyógyszerek magas ára miatt a globális ellátás igen nehézkes. Áttörést jelenthetne a védőoltás kifejlesztése.

A megfelelő felvilágosítással sokat lehet segíteni. Sokan összekeverik a HIV és AIDS fogalmát. A HIV maga a vírus, az AIDS pedig az általa okozott betegség végstádiuma. Fontos tudni, hogy a betegség nem terjed könnyel, légúti váladékkal, vizelettel, széklettel, szúnyogokkal és egyéb vérszívókkal, mindennapi érintkezés során (kézfogás, simogatás), sérülésmentes csókkal, közös evőeszközök és WC használatával. A vírus azonban terjedhet vér közvetítésével (iv. tűhasználók), ondó és hüvelyváladékkal (tehát mind a homoszexuálisok és heteroszexuálisok érintettek), illetve az anyatej útján.

1. A vér közvetítésével
– Nem ellenőrzött vérrel és vérkészítményekkel (Nálunk extrém ritka)
– Bőr vagy nyálkahártya érintkezéssel, annak sérülésével
– Kábítószer élvezők közös tűhasználata során
– Tetováláshoz használt közös tű útján
– Transzplantáció
– Magzat méhen belüli élete vagy a születés közben.

2. Az ondó közvetítésével
– Hüvelyi, szájjal, végbélnyíláson át történő érintkezéssel
– Mesterséges megtermékenyítés során

3. A hüvelyváladék közvetítésével
– Hüvelyi, szájjal, végbélnyíláson át történő érintkezéssel
– Vérrel keveredve a szülés folyamán az újszülöttre nézve veszélyes lehet

4. Az anyatej közvetítésével szoptatás révén a csecsemőre nézve

A betegség gyógyítására egyelőre nincsen végleges terápia, azonban az új gyógyszerek nem csak az élet meghosszabbítására, hanem az életminőség javítására is képesek, sőt a terjedés valószínűségét is csökkentik. Ki kell jelölni a veszélyeztetett csoportokat, hogy vélük célzottan lehessen foglalkozni. Sok tévhit él az emberekbe, amely ellen küzdeni kell.

A HIV-fertőzöttség nem a melegek betegsége. Azok a legveszélyeztetettebbek, akik gyakran váltogatják szexuális partnereiket, függetlenül attól, hogy az illető heteroszexuális, biszexuális vagy homoszexuális. A betegség nem terjed hétköznapi érintkezés során, így az érintettektől nem szabad rettegni. Amennyiben sikerül ezek a hiedelmeket eloszlatni, nagyban csökkenni fognak a fertőzések olyan esetei, amelynek hátterében a tudatlanság áll.

Forrás: doktorigo.hu

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek