OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Magyarországon a felnőtt lakosság 95 százalékánál alakul ki a téli hónapokban D-vitamin-hiány, ami komoly egészségügyi kockázatokat jelent. A D-vitamin, amely igazából nem is vitamin, hanem egy hormonszerű előanyag, napfény hatására termelődik a bőrben, majd a májban és a vesében alakul biológiailag aktív anyaggá. Hiányállapota leggyakrabban a sötétebb, téli hónapokban alakul ki. Testünk egészséges működéséhez nagy szükség van rá és komoly gondokat okozhat, ha nincs belőle elegendő a szervezetünkben.

Csontok, fogak

Az egyik legfontosabb funkciója a kalciumszint szabályozása. Ahhoz, hogy a csontok kellőképpen erősek maradjanak, kalciumra és foszforra van szükségük, melynek megfelelő beépülését a D-vitamin segíti. Ennek hiányában a csontsűrűség csökken, csontritkulás alakulhat ki, mely gyakori csonttörésekhez vezethet. A fogaknak szintén lényeges építőanyaga a kalcium és a foszfor, így a D-vitamin-hiány a fogak romlását is előidézheti.

Immunrendszer

Az immunrendszer kielégítő működéséhez szintén elengedhetetlenül szükséges a D-vitamin. Ennek hiányában nagyobb eséllyel kaphatunk el fertőző betegségeket, különösképp az influenzát, illetve különféle légúti bajokat.

További betegségek

A kutatások szerint a D-vitamin-hiány a következő betegségek kialakulásában is szerepet játszhat:

  • szívbetegség
  • magas vérnyomás
  • cukorbetegség
  • vastagbél-, prosztata- emlőrák
  • szklerózis multiplex
  • depresszió
  • allergiák

Mennyi D-vitaminra van szükség?

Azt, hogy milyen mennyiségű D-vitaminra van szükségünk, elsősorban az életkor határozza meg. A mennyiséget úgynevezett Nemzetközi Egységben (NE) mérik, ez alapján pedig a napi ajánlott bevitel a következőképp alakul:

  • 0-6 hónapos babák: 400-1000 NE
  • 6-12 hónapos babák: 400-1500 NE
  • 1-3 éves gyermekek: 600-2500 NE
  • 4-8 éves gyermekek: 600-3000 NE
  • 9-70 éves kor között: 60- 4000 NE
  • 70 év felettik: 800-4000 NE
  • várandós/szoptató nők: 600-4000 NE

Ezek természetesen általános ajánlások, a szakember a megfelelő kivizsgálást követően, személyre szabottan ettől eltérő mennyiséget is javasolhat.

Hogyan pótolható?

Mint mér említettük, a D-vitamin termelődéséhez napfényre van szükség. A fényhiányos hónapokban elsősorban tablettákkal, illetve a megfelelő étrenddel pótolhatjuk a D-vitamin-szükségletet. A laktózérzékenyek, illetve a vegánok számára ez utóbbi nehézségekbe ütközhet, ugyanis a D-vitamin elsősorban állati eredetű élelmiszerekben található meg. A D-vitamin pótlására leginkább ajánlott ételek és italok, illetve azok vitamintartalma:

  • Tőkehalmájolaj, 1 evőkanál: 1360 NE
  • Főtt kardhal, 10 dkg: 566 NE
  • Főtt lazac, 10 dkg: 447 NE
  • Tonhal, 10 dkg: 154 NE
  • D-vitaminnal dúsított narancslé, 1 bögre: 137 NE
  • D-vitaminnal dúsított tej, 1 csésze 115-124 NE
  • Szardíniakonzerv, 2 db szardínia: 46 NE
  • Máj, marhahús, 10 dkg: 42 NE
  • Tojássárgája, 1 db: 41 NE

Forrás: nlc.hu/egeszseg

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts