Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Rengeteg érv szól amellett, hogy a téli vitamin szükségletünket elengedhetetlen pótolnunk. Ebből az arany színű szuperélelmiszerből már napi egy darab is fedezi a napi C-vitamin szükségletünk többszörösét, ezen kívül jót tesz a légzésnek, vérkeringésnek, emésztésnek és a szemünk egészségének is.

Az arany kivi hol terem?

Az eredetileg Kínából, a Jangce folyó medencéjéből származó kivit misszionáriusok vitték második hazájába, Új-Zélandra. A legegészségesebb változatát, a “Golden Kiwi Fruit” -ot már itt nemesítették ki. Az arany kivi a zöldnél intenzívebb aromájú és édesebb, de nem csak ebben különböznek.

A kivi vitamintartalma

Az arany változat még a zöldnél is több C vitamint tartalmaz. Egyetlen szem gyümölcs elfogyasztása egy felnőtt napi C–vitamin szükségletét többszörösen fedezi, emellett gazdag E-vitaminban és K-vitaminban is. Ezen kívül mindkettőben nagy mennyiségben találhatunk rostokat, káliumot, klorofillt és luteint.

A kivi tárolása

A téli vitaminpótlásra azért is érdemes kivit választani, mert a kivi az egyik legkevésbé permetezett gyümölcs. Gyakran kemény, még éretlen állapotban találhatjuk meg a boltok polcain, ezzel kapcsolatban jó tanács, hogy papírzacskóban tárolva hamarabb megérik és tovább gyorsíthatjuk a folyamatot azzal, ha almát, vagy banánt teszünk mellé, így egy nap alatt megérlelhetjük a gyümölcsöt.

A kivi rosttartalma

Mind a zöld, mind pedig az arany kivi elképesztően jó hatással van a szervezetünk egészségére, szinte felsorolni is nehéz a pozitív hatásait. Méregtelenítő, mert rostjai eltávolítják a vastagbélben felhalmozódó mérgeket és más salakanyagokat. Antibakteriális hatású, mert a kiviben található aktinchinin nevű fehérje számos kutatásban gombaölő és antibakteriális hatásokat mutatott.

A kivi rákellenes hatása

Rákellenes hatását egérkísérleteken bizonyították: poliszaharid és antioxidáns komplexe a tumorsejtek csökkenését is képesek előidézni.

Segíti a légzést, vérkeringést, látást

Ha ez nem lenne elég meggyőző, még a pihentető alvást is elősegíti, mert természetes növényi melatonint – alvást szabályozó hormont – tartalmaz. Napi egy-két kivi elfogyasztása jó hatással van a szív és érrendszerünkre, valamint a légzőszerveinkre is. Emésztőrendszeri betegségek ellen is sikerrel alkalmazható, a kiviben lévő antioxidánsok és rostok képesek az emésztőrendszer gyulladáscsökkentőjeként működni. A szem egészsége és a látás terén is hasznos ez a szupergyümölcs, az előbb már említett lutein tartalmának köszönhetően.

Forrás: napidoktor.hu

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts