Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Szervezetünknek ásványi anyagokra is szüksége van, azonban ezeket csak táplálékokkal vagyunk képesek magunkhoz venni, mivel ezeknek az anyagoknak a szintézisére nem vagyunk képesek.

Az egyik ilyen fontos, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyag a kálium, amely elsősorban a megfelelő izom- és idegműködést képes biztosítani. Káliumot a legtöbb gyümölcs tartalmaz, de legnagyobb mennyiségben a banánban, az aszalt szilvában, a mazsolában és a sárgadinnyében van jelen.

Kálium ezeken kívül van még a tejtermékekben, a burgonyában, a sovány húsokban, a szárnyasokban, a dióban, a száraz babban, a lencsében, a spenótban, a szójában, a mogyoróban, a mandulában, a magvakban, a gombában, az élesztőben, a paradicsomban és a citrusfélékben. Megtalálható azonban még a tormában, az édesköményben, a petrezselyemben, a vadzellerben, a kaporban, a rozmaringban, a borsmentában, a korianderben, az Aloe verában, a pitypangban és a csipkebogyóban is.

Klórtartalmú táplálékok: húsfélék, halak, kiváltképp a szardínia, az olajbogyó, a tengeri moszat és a savanyú káposzta.

A fogak és csontok egészségéért felelős és az izom-összehúzódást biztosító magnézium olyan táplálékokban található meg, mint például a dió, a mogyoró, a levélzöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a tengeri halak, a tejtermékek és a tojás. Előfordul még a diófélékben, a magvakban, a citromban, a fügében, az élesztőben, a száraz hüvelyesekben, az olajos magvakban, a bazsalikomban, a borsmentában, a kaporban, a petrezselyemben, a csipkebogyóban, a korianderben, az oregánóban, a köményben, a tigrisfűben, a zsályában és a pitypangban.

A sav-bázis egyensúlyt biztosító nátrium megtalálható a marhahúsban, a sertéshúsban, az olajbogyóban, a szardíniában, egyéb halakban, a zöldségekben, a sajtban, a sóban, a vesében, a velőben, a fűszerkeverékekben, a húskészítményekben, a kenyérfélékben, a konzervekben és a savanyú káposztában.

Foszforban gazdag táplálékok: tejtermékek, tej, tojás, hal, hús, húskészítmények, száraz hüvelyesek, barna rizs, teljes kiőrlésű gabonák, olajok, banán, diófélék, magvak, élesztő, zöldségek, szárnyasok.

Kalciumtartalmú élelmiszerek: tejtermékek, tej, húsfélék, halak, zöld leveles zöldségek, bab, tojás, diófélék, káposztafélék, száraz hüvelyesek, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, sóska, szójabab, spenót, brokkoli, Cayenne-i bors, borsmenta, rozmaring, petrezselyem, fokhagyma, édeskömény, koriander, oregánó, kapor, Aloe vera, fehér mályva, kamilla, zsálya és pitypang.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts