Az álmatlanság, a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás bizony okozhat egészségügyi gondokat. Hiszen éjjel aludnunk kell, hogy a szervezetünk, azaz a testünk és az agyunk is regenerálódni tudjuk. Azonban nemcsak az álmatlanság van hatással az egészségi állapotunkra, hanem az elfogyasztott táplálékok minősége is meghatározza, hogy mennyire és hogyan tudunk éjjel aludni.

Az álmatlanságnak nagyon sok oka lehet. A legutóbbi kutatások szerint azonban az étkezés és az alvás között is szoros a kapcsolat, mert álmatlanságot sokféle étel is okozhat, mint például az édességek, a cukor és a fehér liszt, illetve az abból készült ételek.

Alvási gondok, menopauza és rossz étrend

A menopauza szakaszába kerülő nők gyakran panaszkodnak álmatlanságra. Sok nő szenved elalvási nehézségtől, vagy az alvás mennyiségére és minőségére is sokan panaszkodnak. A problémát fokozhatja, ha magas glikémiás indexű ételt fogyasztanak, ugyanis ezek az ételek drasztikusan megemelik a vércukorszintet, ami rövid idő múlva ismét lecsökken. Ez a vércukorszint-ingadozás okozhat álmatlanságot, elalvási nehézséget.

Az egészségtelen ételek, azaz a cukor, az édességek, a finomított szénhidrátok é a fehér lisztből készült ételek is okozhatnak álmatlanságot. Ezeknek az egészségtelen táplálékoknak nem pusztán az alvási gondok kialakulásában van kitüntetett szerepük, hanem még súlygyarapodást is okoznak, pedig éppen hogy a testsúlycsökkenésre kellene a menopauza szakaszába lépő nőknek törekedniük.

A finomított szénhidrátok és az édességek tehát megemelik a vércukorszintet, ami gyorsan le is csökken. Ez az ingadozás kortizol és adrenalin hormont szabadít fel a szervezetben, ami szintén megnehezíti a mély és pihentető alvást, sőt sok esetben álmatlanságot okoz, így az alváshiány hosszú távon megkeseríti az egyén életét.

Mi a megoldás?

Nyilván az egészséges táplálkozásra szükséges törekedni. Fogyasszon alacsony glikémiás indexű táplálékokat, amelyek nem okoznak vércukorszint-ingadozást és pihentető alvást is biztosítanak, mivel nem okoznak stresszt a szervezetnek, illetve stresszhormonok sem szabadulnak fel a szervezetben. Ezek a táplálékok stabilizálják a vércukorszintet, jobb alvást biztosítanak, és még a testsúlykontrollt is elősegítik.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts