Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Az aromás növények gyógyító célra való használata valószínűleg egyidős az emberiséggel; amikor az illóolajok terápiás használatáról beszélünk, többezer éves múltra tekinthetünk vissza.

Az illékony anyagoknak a virágokból való, zsíros olajokkal történő kivonásának módszere nagyon régi, a legrégebbi régészeti leletek, amelyek az illóolajkivonás korai formájára utalnak, az i.e. 3. évezredből valók.

Az ókori nagy kultúrák, Egyiptom, Kína, India, az arab világ mind használtak illatos növényi kivonatokat, az élet megannyi területén: halotti és más szertartásokhoz, kultuszokhoz, az istenivel való találkozáshoz, meditációhoz, a test és a lélek megtisztításához és gyógyításához, szépítkezéshez, afrodiziákumként, ételek és italok ízesítésére.

A nagy földrajzi  felfedezések idején megélénkülő kereskedelemnek köszönhetően egyre több egzotikus illatalapanyag érkezett Európába, amelynek következtében a növények gyógyításra való felhasználásával párhuzamosan fejlődésnek indult a parfümkészítés. A két ágazat azonban véglegesen csak a 20. század elején, a szintetikus illatanyagok létrehozásával vált el egymástól.

Nagyjából erre az  időszakra tehető Gattefossé működése, akit a modern aromaterápia megteremtőjének tekintünk. Az ő tevékenységének és kutatásainak köszönhetően az első világháborúban már célzottan alkalmazták a desztillált növényi illóolajokat a sérültek gyógyítására.

A huszadik században maga az aromaterápia is több irányzatra szakadt: német, francia és angol metodikára, amelyek az illóolajok használatának különböző módjaira épülnek. A németek a párologtatást és az inhalálást, az angolok a bőrfelületen keresztüli bevitelt, míg a franciák a belsőleg, szájon keresztül történő használatot tekintették elsődlegesnek. A század végén azonban ez a három irányzat újra összeér: a terápiás használat kombinált módot jelent, amelynek során az adott probléma kezelésének leginkább megfelelő használati módot részesítjük előnyben.

Az illóolajok között vannak hatékony gyulladáscsökkentők, kiváló baktérium- és vírusölők, antiszeptikus hatásúak, görcsoldók,  fájdalomcsillapítók, antiallergének, nyugtató vagy éppen stimuláló hatással bírók, sejtregenerálók, stb., ezért az aromaterápia hatékony alternatívát nyújt a legtöbb betegség kezelése során. Kiegészítő terápiaként alkalmazhatjuk a súlyosabb betegségekből való gyógyulás elősegítésére, elsődleges terápiaként pedig azokban az esetekben, amikor nem feltétlenül van szükség arra, hogy antibiotikumokhoz vagy más gyógyszerekhez nyúljunk, pl. egy megfázás vagy más, enyhébb lefolyású betegség esetén.

Az illóolajok azonban nemcsak a szomatikus síkon jelentkező problémák esetében nyújtanak hatékony segítséget, hanem a lelki-érzelmi területet érintő nehézségek oldásában is. Depresszió, pánik, szorongás, vagy nyugtalan, felfokozott állapotok esetében is  alkalmazhatóak, de segítségünkre lehetnek az önbizalommal kapcsolatos problémák, a testképzavar eloszlatásában, vagy éppen az életöröm, a felszabadultság megerősítésében. Önmagunkon végzett spirituális munka során is bevethetjük őket: segítségünkre lehetnek a belső gyermekkel való találkozás, a transzgenerációs problémák oldásának, az elengedés vagy a belső béke elérésének folyamatában.

Nagyon jól alkalmazhatóak az illóolajok olyan esetekben, amikor szelíd gyógymódra van szükség, pl. gyerekeknél és várandósoknál. A gyerekek igen fogékonyak az illatokra, így többnyire könnyű dolgunk van, ha pl. immunerősítés céljából, az alvás segítésére vagy a dackorszak nehézségeinek enyhítésére illóolajokat szeretnénk segítségül hívni. Játékos formában hamar meg lehet velük kedveltetni az aromaterápiát. Autizmusban és figyelemzavarban érintett gyerekeknél komoly eredményeket lehet elérni a rendszeres, személyre szabott használattal: segíthetjük a koncentrációt, csökkenthetjük a dührohamok hosszát, illetve alkalmazhatunk illóolajokat a kommunikációs lemaradás fejlesztése során is. A kismamák számára pedig komoly segítséget nyújthatnak az olajok a szülés alatt azzal, hogy könnyebbé teszik a vajúdást. Mindkét esetben nagyon fontos, hogy pontosan betartsuk a használati szabályokat: csak a biztonsággal használható esszenciákat alkalmazzuk, megfelelő hígításban.

Az aromaterápia hathatós segítséget nyújt azok számára is, akiknek akár egészségügyi, akár ökológiai szempontból fontos a vegyszermentesség, mivel az illóolajokkal folytatott terápiák során a tiszta növényi esszenciákon kívül semmi mással nem találkozik a szervezetünk. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy csak terápiás tisztaságú illóolajokat használjunk, még akkor is, ha csak párologtatjuk őket. A megfelelő, személyre szabott használathoz mindig kérjük aromaterapeuta segítségét.

Kiss Viktória
aromaterápiás tanácsadó
http://aromo-aromaterapia.hu
 06-30-253-8542

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts