Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Az árpa gyakran szorul háttérbe, pedig egy nagyon egészséges gabonanövényről van szó. Az árpa csak alacsony glikémiás indexszel rendelkezik. Ez azért nagyon fontos, mert nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.

A szénhidrátokra szüksége van az emberi szervezetre. Vannak egyszerű és összetett szénhidrátok. Az egyszerű szénhidrátok másik neve egyszerű cukrok, amelyek gyorsan emelik meg a vércukorszintet, mivel gyorsan szívódnak fel a szervezetben. Egyszerű szénhidrát a gyümölcscukor, a szőlőcukor, a répacukor, a nádcukor, a tejcukor vagy a malátacukor. Az összetett szénhidrátok több szénhidrátegységből állnak össze, lassan szívódnak fel, így nem emelik meg drasztikusan a vércukorszintet.

Emészthető fajtája a keményítő. Keményítő van a gabonafélékben, a burgonyában, a szójájában vagy éppen a hüvelyesekben. Nem emészthetők például a rostok. Ilyen a cellulóz, amely megtalálható a zöldségfélékben, korpákban, de ilyen a gyümölcsökben található pektin is.

Nyilván cukorra, egyszerű szénhidrátra is szüksége van az emberi szervezetnek. Azonban a túl sok cukor szabad gyököket hoz létre a szervezetben. Nem beszélve arról, hogy a mértéktelen cukorfogyasztás inzulinrezisztenciához, illetve súlygyarapodáshoz vezethet.

Az árpa összetett szénhidrátokban gazdag, amelyek csak lassan szívódnak fel, így nem emelik meg drasztikusan a vércukorszintet. Az árpa emellett oldható és oldhatatlan rostokat tartalmaz, amelyek lassítják a szénhidrátok felszívódását, táplálják az előnyös baktériumokat, amelyek az emésztőrendszer egészségéről gondoskodnak. Emellett megtisztítják a vastagbelet és segítenek a koleszterinszint csökkentésében.

Az árpa rendszeres fogyasztása lehetővé teszi, hogy hosszú távon is megőrizzük az energiánkat, jobban érezzük magunkat, egyszerre csak kevés táplálékot vegyünk magunkhoz és még az állóképességünk is javulhat. Ezért érdemes például árpából készült ételt edzés előtt magunkhoz venni, különösen versenyek vagy intenzív edzések előtt.

Az árpa béta-glükánt is tartalmaz. A béta-glükán nagyon hasznos, mivel csökkenti a koleszterinszintet, illetve javítja a szív- és érrendszer működését. A béta-glükán nagyon hatásos allergia, irritábilisbél-szindróma és rákos megbetegedés esetén. És akár még az egészséges testsúlycsökkentéshez is hozzájárulhat, mivel lehetővé teszi a szervezet számára, hogy kevesebb szénhidrátot tároljon.

Forrás: gyogyszernelkul.com

eletigenlok.hu

Similar Posts