Az ember természeti lény, bármennyire is a városokba, a hatalmas házak, üvegfelületek és sugárutak közé szorulva él. Ennek megfelelően, ha visszatér a természetbe, ha sétál egy nagyot az erdőben, az bizony egészségügyileg is nagyon jót tesz neki. Összeszedtünk  néhányat ezek közül, így ha végigolvasta, akkor nincs más hátra, irány az erdő!

Hatásosabban küzd meg a rákkal

A testünk rendelkezik egy érdekes védekező mechanizmussal. Azok a sejtek, melyeket vírusok támadnak meg, vagy rendellenes működésbe kezdenek, egy jelet adnak le, melyet a természetes ölősejtek vesznek. Ezeknek a feladata a hibás sejtek elpusztítása, így nagyon jó szolgálatot tesznek nekünk. A tokiói Nippon Medical School kutatói egy kísérletben bizonyították, hogy mennyire jó hatással van az erdőjárás a szervezetre. Mintákat vittek egy háromnapos útra az erdőbe. A szállodában, jó levegőn, a fák között eltöltött idő hatására a sejtek száma, és aktivitása is nőtt, ráadásul ez a hatás egy teljes hónapig kitartott utána. A természetes ölősejtek egyébként a rákkal is felveszik a harcot, így az erdőjárás ebben is a segítségére lehet.

Stresszoldó

Azt már biztosan sokan tapasztalták, hogy az erdőt járva nyugodtabbak, mintha a szabadidejüket a megszokott környezetükben töltötték volna el. Ezt vizsgálták a Kiotói Egyetem munkatársai úgy, hogy alanyokat kértek arra, hogy egy napot töltsenek az erdőben, majd egyet a megszokott környezetükben (persze nem munkanapot), és értékeljék saját meglátásuk szerint a stressz szintjüket. Az eredmény egyértelműen az erdő javára billentette a mérleget, ami az ott található illatoknak is betudható. Sok növény és fa illóolajai ugyanis tartalmazzák a phytoncides nevű anyagot, mely csökkenti a testben a kortizol, vagyis a stressz-hormon szintet.

Múlik a depresszió

Több városi adatot elemezve a kutatók arra jutottak, hogy azokon a környékeken, ahol több a fa, kevesebb antidepresszáns fogy. Ez igaz volt még akkor is, ha nem egy egész erdő, csak egy park, vagy út menti fák voltak a közelben.

A pontos miérteket egyelőre nem tudni, ám valószínűsítik, hogy a fák, illetve az évszakok változásának látványa megkönnyíti az egyébként igencsak stresszes városi életet, ahol az ember szinte teljesen elszakad a természettől.

Jobban működik az agy

Németországban egyre népszerűbbek az erdei óvodák, de a térhódításuk már az USA-ban is elkezdődött. A megfigyelések alapján ugyanis azok a gyerekek, akik ilyen, erdős környezetben játszanak és tanulnak, gyorsabban fejlődnek, a kézügyességük, a kockázatfelmérésük és a kognitív képességeik is jobbak, mint a zárt térben tanuló társaiké.

Helyreáll a vérnyomás

A vérnyomásra mindenképpen jó hatással van a mozgás, de az már nem mindegy, hogy hol is történik ez. Japán kutatók önkénteseket kértek meg, hogy tegyenek egy két órás sétát az erdőben, majd megmérték a vérnyomásukat. Persze kontrollvizsgálatként a kétórás sétát a városban is megtették és ezután is vérnyomásmérés következett. Az adatok alapján arra jutottak, hogy az erdei mozgás jobban csökkenti a vérnyomást, mintha a városban, a hatalmas házak között, a forgalom zajával kísérve végeznék azt.

Csökken a túlsúly

Jelenleg a világon az emberek közel 30%-a elhízott. Ez a fejlett országokban akár 50% fölé is mehet, szóval a probléma nagyon is jelentős. A mozgás minden esetben segít, ám az orvosok azt is észrevették, hogy ha ez az erdei környezetben történik, akkor hatékonyabb. A pontos okokat nem ismerjük, de valószínűleg a vérnyomáscsökkenés és a jó levegő is közrejátszik, valamint az, hogy az edzőteremmel szemben itt az ember elfeledkezik arról, hogy ez kötelező feladat ahhoz, hogy jobban legyen, így felszabadultabban és nagyobb örömmel mozog.

Az erdő fohásza

Vándor, ki elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet!
Én vagyok a tűzhelyed melege hideg téli éjszakákon,
én vagyok tornácod barátságos fedele, melynek árnyékába
menekülsz a tűző nap elől, s gyümölcsöm oltja szomjadat.
Én vagyok a gerenda, mely házadat tartja, én vagyok asztalod lapja
és én vagyok az ágy, amelybe fekszel, a deszka, amelyből csónakod építed.
Én vagyok a házad ajtaja, bölcsőd fája, koporsód fedele.
Vándor, ki elmégy mellettem, hallgasd meg kérésem:
Ne bánts!

Forrás: lifehack.org/divany.hu

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek