OLVASÁSI IDŐ KB. 6 perc

Mi a homeopátia?

Belgyógyászati és háziorvosi munkám mellett 24 éve használom a homeopátiás terápiás módszert is, az a tapasztalom, hogy van helye – komoly segítség lehet a gyógyításban, gyógyulásban.

Mi a homeopátia? Egy olyan nyugat -európai terápiás módszer, mely több mint 200 éves múltra tekint vissza. Természetes alapanyagokat használ fel a homeopátiás gyógyszerkészítésnél, s ezek bevételével (nyelv alá kell tenni, elszopogatni, nem lenyelni, így a gyomrot sem terheli) serkenti a szervezet saját öngyógyító erői, a megfelelő irányban regulálja az immunvédekezést. A jól kiválasztott homeopátiás szer a szervezetben zajló betegségeknél fejti ki hatását, javítja az immunválaszt. Az immunrendszerünk is úgy dolgozik, hogy észlelve a szervezetben megbillent egyensúlyt, a humoralis és celluláris immunrendszerünk elindítja a betegség elleni lépéseket, a reparáció irányában kezd el dolgozni.

Tumoros betegségnél maga a rosszindulatú sejtcsoport csökkenti a saját immunrendszerünk tumor elleni védekezését.

Ezt a blokkot segíthet a homeopátia is feloldani. A homeopátia atyja Friedrich Samuel Hahnemann, 1755-ben született, már végzett vegyész, kémikusként végezte el az akkori orvosképzést. Utazásai során maláriás lázban is megbetegedett, és kinin szedésével meggyógyult. Szöget ütött a fejében, – a kinint a kínafa kérgéből állították akkor elő – mi lenne, ha a kínafa kérgét, már egészségesen, használná? A kínafa kérgét rágcsálva viszont kiváltódtak nála a maláriás lázhoz nagyon hasonló tünetek, anélkül, hogy maláriát terjesztő szúnyog csípte volna meg: magas láz, levertség, vérszegénység, gyengeség, fejfájás. Bár abbahagyta a rágcsálást, a betegség tünetei megmaradtak, s hogy meggyógyítsa magát, a „kiváltó” anyagot elkezdte hígítani. Minél többször hígította, annál jobban javult az állapota, míg végül megszűntek a tünetei, meggyógyult. Ez volt az első „önkísérlet”, s ezt számtalan további kísérlet követte, életében több mint 400 homeopátiás gyógyszert állított így elő. Feleségén és 10 gyermekén is kísérletezett, ennek „hatására” Hahnemann abban a korban, amikor 40 év volt kb az átlag életkor, Ő maga 83 évet ért meg, 10 gyermekéből többen orvosok lettek és folytatták apjuk tudását. Tanai hamar terjedtek, „szelíd” gyógymódként, szemben az 1800-as években alkalmazott veszélyes higanykezelések, érvágás, hánytatás, hashajtás, izzasztás, fájdalomcsillapítás és sterilitás nélkül végzett műtétek korszakában.

Friedrich Samuel Hahnemann

Magyarországra az 1830-as években zajló kolerajárvány idején jutott be a homeopátiás gyógymód. Dr. Bakody József orvos homeopátiával, az Acidum anhydricum arsenicosum szerrel kezelt kolerás betegei többsége meggyógyult az akkor halálos kórból. Több híres, magyar orvos tanulta meg ezt a módszert Hahnemanntól és sikerrel használták itthon. Az 1860-70-es években Magyarországot a homeopátia fellegvárának tartották. Megalakult a Magyar Hasonszenvi Orvosegylet, a Magyar Tudományos Akadémián. Rendes tagjai közé csak orvos diplomával rendelkező homeopatákat vettek fel. A már akkor is működő Bethesda és Rókus kórházban homeopátiás rendelések, kezelések is zajlottak. Többek között Széchenyi István, Kossuth Lajos, Deák Ferenc is homeopátiával gyógyultak. Az 1900-as évek elejére csökkent a homeopátia iránti érdeklődés, az akkori fontos orvosi felfedezések (antibiotikumok, oltások, sterilitás), majd Schimmert Gusztáv belgyógyász főorvos vitte tovább és tette ismét elismertté, aki orvos fiait is bevonta a praxisába, köztük legismertebb Szentágothai János professzor volt. 1948-tól betiltották a homeopátia használatát hazánkban, 1991-ben oldották fel e tilalmat, azóta a homeopátia gyakorlása hivatalosan is újból lehetségessé vált. A homeopátia tehát az élő szervezet egyensúlyának (homeosztázisának) helyreállítását segíti elő. A homeopátia holisztikus gyógymód, nemcsak a betegséget, hanem az egész embert gyógyítja.

A tünetek összességét kell vizsgálni, a beteg testi tüneteinek pontos megfigyelése mellett fontosak a beteg érzelmi reakciói is. A betegséget kiváltó tényezők, akár mérgezés, akár fizikai sérülés, akár fertőzések, akár belszervi betegségek, akár érzelmi történések, pl. stressz, pánik, félelem, gyász, depresszió, feszültség, elfojtott harag, stb. kikérdezése is fontos, hiszen ezek feldolgozásában és így csökkentésében, akár megszüntetésében is segítséget nyújt a homeopátia.

A hasonlóság törvénye az egyik alaptétel: az az anyag, ami mérgező dózisban tüneteket vált ki, ez az anyag nagymértékű hígításában beadva, kiolthatja a tüneteket. A homeos szerek ásványi, növényi és állati eredetű termékekből készülnek, nagymértékű hígítási sorozattal és potenciálással. Ez a második alapelv. A többszörös hígítási folyamat következtében vannak olyan szerek, melyben már nincs egy molekulányi sem az oldatban, de az anyagra jellemző elektromágneses jel benne marad, s így szabályozó hatást tud kiváltani a szervezetben. Ebből következik az, hogy a homeopátiás szereknek nincs a hagyományos értelemben mellékhatása, nem allergizál, nem kell a májnak, vesének méregteleníteni, nincs hozzászokás és javítja az immunrendszer működését, védi az ép sejteket. Individuálisan, személyre szabottan kell kiválasztani a betegség alatt fellépő összes testi és érzelmi tünet alapján a megfelelő szereket. Biológiai tudományos kutatásokkal bizonyítható a hatásuk. Ugyanazon betegségben az egyik betegnek más szer(eke)t kell adni, mint a másiknak, az érzetek, módozatok alapján.

Onkológiai terápia alatt is, párhuzamosan, jól használható a homeopátia, mind a fizikai, mind az érzelmi panaszok helyreállításában. A legyengítő testi tüneteket a gyógyszerek mellett érdemes homeopátiás kezeléssel is kiegészíteni. Csökkenti a kemoterápia alatt fellépő hányingert, gyengeséget, rossz közérzetet   pl. a Nux vomica, Ipecacuanha. Mérsékelheti a fogyást, étvágytalanságot, nagyfokú fáradtságérzetet pl. a Natrium chloratum, Acidum anhydricum arsenicosum album, Silicea. Vérszegénység esetén javítja a vérképet a China rubra, a Ferrum metallicum, a Ferrum phosphoricum. Alacsony thrombocyta számnál jó hatású az Arnica, Crotalus. Sugárkezelés idején a bőrégés, az égési mellékhatások csökkentésére jó pl. az X-gray nosoda, a Fluoricum acidum, a Cadmium sulfuricum, az Apis mellifica. Ismertek a „szerv specifikus” szerek, attól függően, mely szervből indul a tumor, annak a szervnek a jó, jobb működését támogatni lehet, az ép sejtek működését támogatva. A gyakori melltumor esetén pl. a Phytolacca, Conium maculatum, prosztata tumornál a Sabal serrulata, Pareira brava, gyomor tumornál az Arsenicum album, Lycopodium, vastagbél tumornál a Nitricum acidum, primér vagy áttétes máj tumornál a Sybillium marianum, Nux vomica, tüdő tumoroknál az Arsenicum album, Pulmonaria officinalist, a nyirokcsomók tisztítására a Rana bufot érdemes kiegészítő segítségként használni.

Igen fontos az érzelmi tünetek kezelése is, hiszen ez a holisztikus felfogás lényege, hogy nem csak a szervet kezeljük, hanem ezzel együtt az élő egyént, az élő szervezetet, aminek része az érzelem is. Csökkenteni lehet a félelmeket (pl. Aconitum, Ignatia, Stramonium, Na-sulfuricum), aggodalmat (pl. Arsencium album, K-bromatum), depressziót (pl. Sepia, Lachesis), önbizalom hiányt (pl. Lycopodium), értéktelenség érzetet (pl. Na-chloratum), az elfojtott és így romboló feszültséget (pl. Aurum muriaticum, Medorrhinum), haragot (pl. Nux vomica), szégyenérzetet (pl. Delphinium Staphysagria), de a lemondásból (pl.  Psorinum), lehangoltságból (pl. Silicea) is ki lehet billenteni az egyént. A homeopátia használatával a tudatalattiban raktározott lelki fájdalmakat, negatív érzéseket is segíteni lehet feloldani, tudatosítani és így elengedhetővé tenni. A betegségek lelki hátteréről sok híres szerző írt, érdemes végiggondolni, hogy bizonyos érzelmi konfliktusok melyik szervben csapódhatnak le, ott elindítva szervi panaszokat, testi betegségeket. A mellrák mögött szimbolikusan az otthon/fészek konfliktusa állhat, a májban csapódik le a harag, a májrák esetében a hiány, nélkülözés érzet jelenthet félemet, a tüdő a félelem, a bánat szerve, tüdő tumoroknál a halálfélelem konfliktusa erős lehet. Fontos, hogy nem lehet csak sémákban gondolkodni, minden egyén egyedi, mind az élettörténete, mind a kromoszómái, mind a testi-szervi állapota egyéni, ezért nagyon fontos, hogy személyreszabottan gondolkozzunk és segítsünk.

Albert Einstein egyik mondása szerint „nem lehet megoldani a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel csináltuk őket”, mindenképpen változni kell, változtatni kell, ami nem könnyű, nem egyszerű, főleg betegség, rossz közérzet mellett. Mindezekhez segítséget adhatnak különböző terápiák, az onkológiai kezelés mellett. A homeopátiás terápiás gyógymód így jól kombinálható más olyan technikákkal, ami a testi állapot mellett a tudati, érzelmi tisztításban is segít, így (a teljesség igénye nélkül) a pszichoterápia, az agykontroll, a Théta Healing, az akupunktúra, a kineziológia, a reflex terápiák, a Grabovoj, az Új Germán medicina, a Recall Healing, Hellinger módszerekkel. Természetesen nagyon fontos a testi, szervi állapot javítása a megfelelő sebészi és onkoterápiával, mely a rossz sejteket segíti eltávolítani.

Dr. Zarándi Ildikó

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts