Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Mivel az uborka 95 százaléka víz, így az egyik leghasznosabb hidratáló zöldségnek számít. Tavasszal és nyáron oda kell figyelnünk a víz- és folyadékbevitelre, hiszen a meleg hónapokban jobban fenyegethet bennünket a kiszáradás. Az uborkának rengeteg előnye van az egészségünkre nézve, így jól tesszük, ha rendszeresen fogyasztjuk.

Daganatellenes hatás

Ez a közkedvelt zöldség nagyon sok polifenolt tartalmaz, melyeknek kitüntetett szerepe van egyes rákos megbetegedések megelőzésében. Az uborkában található polifenolok védelmet jelenthetnek a mell-, a méh-, a petefészek- és a prosztatarákkal szemben. Ezen kívül fitonutrienseket is tartalmaz, amelyek szintén aktívan veszik fel a harcot a rákos sejtekkel szemben.

Tele antioxidánsokkal

Az uborka olyan antioxidánsokkal van tele, mint a C-vitamin és a béta- karotin. Egy flavonoidot, a kvercetint is tartalmaz, amely szintén hozzájárul a rákos betegségek megelőzéséhez, illetve csökkenti a szívbetegségek és más krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Vesetisztító

Mivel az uborkának magas a víztartalma, így nagyszerű vesetisztító gyógynövényként is elkönyvelhetjük. Számos tanulmány arról számolt be, hogy akár még a kisebb vesekövek el is tűnhetnek, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk.

Pozitívan hat a memóriára

Az uborka flavonban is rendkívül gazdag. Ez a bioaktív anyag jelentős védelmet jelenthet az agy számára, hiszen javítja a kognitív funkciókat és pozitívan hat a memóriára. A benne található fisetin nevű flavonol az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél csökkenti a tanulási képességek és a memória romlásának esélyét.

Megóv a cukorbetegségtől

Az uborka abban is a segítségünkre lehet, hogy megóvjon bennünket a cukorbetegségtől, hiszen inzulintermelésre ösztönzi a hasnyálmirigyet. Ez nagyon lényeges a normális vércukorszint fenntartása szempontjából.

Emésztési problémákra is jó

Magas víz- és rosttartalma elősegíti az emésztőrendszer egészséges működését. Rendszeres fogyasztása enyhíti az emésztési problémákat, hatására kisebb lehet a savas reflux és a székrekedés kialakulásának esélye is.

Vérnyomás szabályozó

Az uborka nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, amelynek egyik legfőbb feladata a vérnyomás szabályozása. Talán meglepő, de bebizonyosodott, hogy ez a zöldség hatóanyagaival hozzájárul az ínybetegségek megakadályozásához is.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts