OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Előfordult már, hogy túlságosan megkívánta a hamburgert, a turmixot vagy a chipset és semmi más nem volt jó helyettük? Miért vágyunk ennyire bizonyos ízekre és mit jelez ezzel a testünk?

Az állandó szomjúság cukorbetegségre utal?

Sokan úgy gondolják, akkor kezdünk el valamit kívánni, ha szervezetünk hiánya van bizonyos tápanyagokból – ezen logika szerint a csokoládééhség alacsony magnéziumszintre utal. Amennyire logikusnak hangzik, annyira nincs ennek alátámasztásához elegendő mennyiségű kutatás és bizonyíték.

Másfelől, ha tényleges tápanyaghiányunk lépne fel, akkor logikusabb lenne, hogy testünk almát vagy kelkáposztát kívánjon, nem pedig fagylaltot vagy sült krumplit. Márpedig az ételéhség általában zsír-, szénhidrát- és cukorgazdag ételekre vonatkozik. Harminc gramm szárított sütőtökben kétszer annyi magnézium van, mint ugyanannyi csokoládéban.

Kívánt már meg sütőtököt annyira, mint csokoládét?

Ez persze nem azt jelenti, hogy bizonyos ételek megkívánásnak ne lenne igazi alapja – van, de ez inkább arról szól, hogy agyunk olyan ételhez akar jutni, amelynek hatására jobban érezzük magunkat vagy mert szigorú diétán vagyunk és kifejezetten azt akarjuk, amit nem ehetünk.

Jelek, amiket nem hagyhatunk figyelmen kívül

Mit kívánunk? – Vizet
Mit jelenthet ez? – Cukorbetegség

A túlzott szomjúság a cukorbetegség egyik korai tünete – és most nem arról beszélünk, amikor egy kemény edzés után meghalnánk egy korty vízért. Ez egy jóval intenzívebb, folyamatos szomjúság, amelyet folyamatos vizelés is kísér. A cukorbetegeknek az extra cukor felhalmozódik vérükben, veséiknek pedig sokkal többet kell dolgoznia, hogy kiszűrhessék és elnyelhessék a cukrot. De mivel ez nem mindig történik meg, az extra cukor a vizeletbe kerül. Emiatt gyakrabban járnak vizelni és még szomjasabbak lesznek.

Mit kívánunk? – Sót
Mit jelenthet ez? – Addison-kór

Nem azért kívánjuk a sót, mert többre lenne szükségünk belőle, kivéve azokat a sportolókat, akik sokat izzadnak és emiatt sok sót vesztenek. Ha nagyon kívánjuk a sót, az az Addison-kórra utalhat, amely a mellékvesekéreg működésének idült elégtelensége. Ennek következtében egyes hormonokból nem termelődik elég: a kortizol például stressz esetén biztosítja azt, hogy testünk a megfelelő választ adja, az aldoszteron pedig a vérnyomást tartaná szinten. Ha az Addison-kórt nem kezeltetjük, vérnyomásunk kritikusan alacsony szintre zuhanhat. Ha tehát úgy érezzük, hogy elkezdtük kívánni a sós ételeket, úgy, ahogyan még eddig soha, érdemes orvoshoz menni.

Mit kívánunk? – Jeget
Mit jelenthet ez?  – Vashiányt

Előfordulhat az is, hogy olyan dolgokat kívánunk, amelyeknek egyáltalán nincs tápértéke – jeget, papírt, agyagot vagy még furcsábban hangzó dolgokat. Ezt a tudomány még nem tudja megfelelően megmagyarázni, de a Medical Hypotheses szaklapban megjelent tanulmány szerint, ha valaki jeget rág, az fokozza az agy vérellátását, ezzel pedig remekül lehet például a vashiány okozta lassúságot orvosolni.

Forrás: prevention.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts